Cine va lua PRM?

| 29 iul, 2013

„Decapitat” în urma voturilor delegaţilor prezenţi la Congresul PRM organizat la Alba-Iulia, PRM este, aparent, la un nou început. Corneliu Vadim Tudor îşi dă în aceste zile ultima suflare politică, însă ameninţările sale nu au darul de a mai speria pe cineva. PRM intră în era post-Vadim, cu Gheorghe Funar la conducerea formaţiunii.

Parcursul ”noului PRM” se anunţă încă din start sinuos şi presărat cu numeroase obstacole. În primul rând, schimbarea la vârful PRM nu are nici pe departe aura unui schimb de generaţii – pleacă C.V. Tudor şi vine la conducere un personaj la fel de uzat, Gheorghe Funar. Este rezultatul politicii pe care a dus-o “tribunul” ca preşedinte al PRM. Fiindcă în mandatul lui Vadim în fruntea partidului, PRM nu a avut nici măcar o structură organizaţională eficientă şi operaţională în teritoriu. Ce să mai vorbim despre promovarea de tineri sau de orientarea formaţiunii către un discurs ancorat în tematica şi actualitatea europeană.

În al doilea rând, înlăturarea lui Vadim Tudor nu înseamnă că restul partidului se va alinia în spatele lui Gheroghe Funar. Din simplul motiv că perioada de glorie a fostului primar al Clujului a apus de foarte mult timp, iar PRM este încremenit într-o lipsă cronică de proiect, ceea ce nu oferă perspective nostalgicilor din România Mare.

Aşa încât, ipoteza cea mai plauzibilă este aceea în care PRM – sau cea mai rămas din partidul care în anul 2000 ocupa a doua poziţie în Parlament – se va destrăma, iar membrii săi se vor orienta care încotro pe o piaţă politică fără prea multe opţiuni. O opţiune posibilă pentru PRM de a supravieţui politic se leagă de o eventuală fuziune prin absorbţie cu un alt partid. Însă ce formaţiune şi-ar dori asocierea cu un partid care s-a remarcat exclusiv prin veninul fostului lider, prin atacuri degradante la adresa tututor adversarilor şi prin împroşcarea necontenită a tuturor celor care au îndrăznit să critice PRM-ul sau pe C.V. Tudor?

Dacă ar fi să intrăm în zona calculelor, USL pare destinaţia cel mai puţin probabilă pentru PRM. Alianţa formată din PSD, PNL, PC şi UNPR funcţionează, are o majoritate confortabilă în Parlament, iar cooptarea peremiştilor nu ar servi intereselor Uniunii. PDL ar putea fi o opţiunea pentru PRM, mai ales că partidul condus de Vasile Blaga este într-o pierdere majoră de turaţie, iar un posibil transfer al PRM ar putea fi considerat oportun de către conducerea democrat-liberalilor. Desigur, un astfel de “transfer” comportă riscul extincţiei definitive pentru PRM.

O altă opţiune interesantă s-ar putea dovedi integrarea PRM în Partidul Mişcarea Populară, aflat într-o căutare disperată de resurse umane, cu Traian Băsescu pe post de principal agent electoral. În acest sens, nu este exclus ca recentele evoluţii din PRM să fi fost orchestrate chiar din zona Cotroceniului tocmai pentru a face rost de zestre PMP (organizaţii, sedii, oameni).

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 iul, 2013
gigel
eu cred ca il va lua Basescu...
am raspuns bine,Cipri?
roaga-i pe sefii tai sa-mi dea si mie niste bani...
fac orice,ca si tine pentru bani,imi este foame...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ