Cine vrea să cumpere CFR Marfă: atenție la americani!

| 15 mai, 2013

Vă arătăm care sunt cele trei entități care vor să cumpere CFR Marfă, “perla coroanei” din Căile Ferate Române, o companie cu un venit uriaș, dar totuși prăbușită financiar sub administrarea statului român.

Există trei părți interesate de CFR Marfă, care au și cumpărat caietul de sarcini pentru companie: americanii de la OmniTRAX, reprezentați de Philip Bloom, Transferoviar Grup, deținută de Călin Mitică, venită în asociere cu un fond de investiții austriac, Donau-Finanz, și Grup Feroviar Român, deținută de Gruia Stoica. Să le luăm pe rând.

Americanii de la OmniTRAX, palmares – licitații trucate și mită

OmniTRAX este o companie americană de servicii de transport cu sediul în Denver, Colorado, operată ca subsidiară a grupului Broe. Cu activități în Statele Unite și Canada, compania operează și deține câteva linii ferate, iar din 20 august 1997 deține și operează portul Port of Churchill în Churchill, Manitoba din Canada.

Compania a fost implicată într-un scandal de proporții, în licitația controversată pentru o porțiune din British Columbia Railway, o linie ferată din provincia canadiană Columbia Britanică. Licitația a fost anulată în urma scandalului în care OmniTRAX ar fi mituit doi funcționari ministeriali din guvernul Columbiei Britanice cu 120.000 de dolari canadieni pentru a fi ajutați în licitație. În cele din urmă, compania care administra acea linie a fost vândută către compania națională canadiană de căi ferate, Canadian National Railway (CNR), însă celelalte participante la licitație, Canadian Pacific și BNSF, s-au retras, acuzând că totul fusese măsluit în favoarea câștigătoarei.

Mita dată de OmniTRAX, spun analiștii, ar fi fost doar pentru a rămâne în procesul de licitație ca să fie menținută o fațadă de legitimitate, acoperind, astfel, CNR. Se spune că o altă linie feroviară, spre superportul Roberts Bank a fost oferită OmniTRAX drept “premiu de consolare” pentru că a rămas în licitație. Nu au fost făcute condamnări, însă audierile pentru acuzarea celor doi funcționari guvernamentali continuă. Mai multe despre scandal, aici

OmniTRAX deține, deasemenea, Chicago Rail Link care operează în pardea sudică din Chicago, deservind companii precum Agri-Fine Inc., Nidera Grain, Cargill Industrial Oils și multe altele mai mici. Agri-Fine este cel mai mare cont al lor.

Reprezentați de un condamnat la pușcărie pentru licitații trucate și mită

Philip Bloom este un om de afaceri american controversat, condamnat la patru ani de pușcărie și plata unei despăgubiri de 3,6 milioane de dolari în Statele Unite, în 2007, pentru fraudarea Autorității Provizorii a Coaliției din Irak prin trucarea de licitații, mituirea oficialilor și însușirea unor sume de bani. O parte din aceste sume au trecut inclusiv prin conturi din România, Bloom fiind cercetat și de DIICOT pentru spălare de bani.

De altfel, americanul nu este străin de țara noastră. El a fost asociat într-o firmă de consultanță cu bancherul Bogdan Baltazar, iar în 2007, ziarul Gardianul susținea că Bloom are legături cu elitele economico-financiare românești încă din anii ’70, când a negociat franciza Pepsi pentru România, conform Sursa Zilei.

A mai intermediat acordarea unui credit extern prin care Tarom a cumpărat cinci aeronave Boeing 737-300 și a avut un rol esențial în vânzarea pachetului majoritar de la Astra Vagoane Arad.

OmniTRAX nu trebuia să treacă de precalificare

După modificarea anunțului de precalificare la licitația pentru CFR Marfă, (http://www.cfrmarfa.cfr.ro/images/stories/ANUNTmodificare%20precalificare23042013RO.pdf) companiile înscrise trebuia să îndeplinească două condiții: să fi deținut o licență de transport de marfă fără întreruperi timp de trei ani și să un venit mediu anual de cel puțin 30 de milioane de euro în ultimii trei ani.

Or, chiar dacă țin toate datele sale financiare la secret, se pare că americanii de la OmniTRAX au avut un venit de 37 de milioane de dolari sau aproximativ 28 de milioane de euro anul trecut.  Ceea ce ar face compania să nu poată să treacă de precalificare.

Întrebat, recent, de Ziarul Financiar, ce afaceri are compania OmniTRAX,  şi de cine e reprezentată în România, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a răspuns că nu-l interesează reprezentantul şi compania şi că nu ştie ce afaceri are firma, însă, „vom studia mai mult despre toţi investitorii după ce vor trece de faza de precalificare”.

Cine este Grup Feroviar Român

Grup Feroviar Român este parte a grupului Grampet, cea mai mare companie privată feroviară de transport marfă. În peste zece ani, Gruia Stoica, proprietarul Grampet a dezvoltat operaţiuni de transport de marfă în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Anul trecut a cumpărat şi divizia de producţie de locomotive de la Electroputere şi Reloc Craiova.

În 2011, GFR a avut o cifră de afaceri de 176 de milioane de euro şi un profit de 6,5 milioane de euro, arată Obiectiv.info. Pe piaţa de transport feroviar privat mai operează Servtrans şi Unifertrans, iar GFR are cea mai mare cotă de piaţă (peste 30%).

GFR este printre puţinele companii româneşti cu active în străinătate. Ambiţia patronului său este să lege Europa de Vest de India şi China printr-un coridor feroviar în care România să deţină un rol central.

Cine este Transferoviar Grup

Transferoviar Grup a avut, în 2011, o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro, un profit de 3 milioane de euro şi o cotă de piaţă sub 3%.

Compania se află într-o poziţie ciudată în această privatizare: CFR, din care vrea să cumpere CFR Marfă, a declanşat, recent, procedurile de executare silită a firmei Remarul 16 februarie SA, deţinută de Transferoviar Grup. Aceasta pentru că firma a refuzat să plătească costuri de garanţie de circa 800.000 de euro pentru locomotive vândute către CFR Călători. Locomotive de 76,8 milioane de euro, vândute în câţiva ani către CFR Călători, dar care s-au stricat mai toate, stând mai mult trase pe dreapta în depouri decât pe şine. Povestea, pe larg, a fost tratată de publicaţia online Obiectiv.info.

În spatele Remarul 16 februarie stă un politician „greu", Vasile Blaga, aflat în relaţii de prietenie cu Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup. O dovadă ar fi faptul că fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina Rudeanu, a lucrat la Remarul, în vreme ce soţul acesteia, Ionuţ Rudeanu, a lucrat pentru Remarul prin firma Axis Emergency. Agathe Rudeanu a fost angajată drept consilier în 2005, iar din 2006 şi până în 2010, Remarul a câştigat licitaţii organizate de CFR pe bandă rulantă, încasând circa 196,6 milioane de euro doar în această perioadă, conform unei anchete a Kamikaze.

Cine este Donau-Finanz

Donau-Finanz Austria este un fond de investiţii cu răspundere limitată, cu active de peste două miliarde de euro în fuziuni şi achiziţii, imobiliare, agricultură şi managementul activelor, mai scrie Obiectiv.info.

Fondul este prezent în România printr-un proiect agricol lângă Timişoara, unde are un teren de 550 de hectare. De asemenea, în 2011 deţinea 50% din acţiunile SCT Bucureşti şi 85% din compania de construcţii CCCF Bucureşti, care are o participaţie de 19,68% şi la SCT Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ