Cod portocaliu de AVALANȘE în Carpaţii Meridionali. Sfaturile salvamontiștilor

| 02 ian, 13:19

Încălzirea vremii din ultimele 24 de ore a crescut considerabil riscul de avalanşe în Carpaţii Meridionali. Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, recomandă turiştilor să nu urce la altitudini mai mari de 1.700 de metri.

Zona cea mai riscantă din punct de vedere al avalanşelor este cea a munţilor Făgăraş, unde temperatura este -7°C, iar rafalele de vânt pot ajunge sporadic la 40-45 km/h spulberând zăpada de la nivelul solului şi limitând astfel vizibilitatea.

În aceste condiţii, aventurarea turiştilor pe trasee nemarcate sau pe versanţii expuşi vântului este riscantă.

Elementul principal de risc pentru turiştii montani este reprezentat de încălzirea vremii din ultimele 24 de ore care face ca zăpada aflată în straturi de circa 50 de cm să se topească şi să exercite o presiune mai mare asupra solului.

Meteorologii nu exclud ca riscul de avalanşe să se amplifice şi mai mult în zilele următoare.

În aceste condiţii, turiştilor li se cere prudenţă cât mai mare. "Nu este indicat ca turiştii să urce mai sus de cabane, peste 1.700 de metri altitudine. În urma ninsorilor şi a vântului s-au format 'plăci de vânt', zone cu zăpadă friabilă care la orice încărcare suplimentară se pot rupe şi pot produce tragedii", a declarat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David pentru romaniatv.net.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ