Risc "însemnat" de producere de avalanșe în Bucegi și Făgăraș până luni seara

| 02 ian, 19:55

Riscul producerii de avalanșe în masivele Bucegi și Făgăraș (versantul nordic) va fi unul "însemnat" - gradul trei din cinci - până luni seara, potrivit unui buletin nivometeorologic valabil pentru această zonă, emis vineri, pentru perioada 2-5 ianuarie, ora 20,00, de Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud și postat pe site-ul ANM.

Conform sursei citate, vineri, la ora 14, stratul de zăpadă măsura 117 cm la Bâlea-Lac, 67 cm la Vf. Omu, 45 cm la Sinaia, 31 cm la Fundata și 32 cm la Predeal.

Salvamontiștii  îi sfătuiesc pe turiști să fie bine echipați pentru zona montană și mai ales să se informeze înainte de a urca la munte, despre starea vremii, a zăpezii și riscurile la care se expun. Cel mai important e să urmeze indicațiile salvamontiștilor și să nu se aventureze pe traseele care sunt închise sau în zone pe care nu le cunosc bine, susțin aceștia, relatează Agerpres.

Citeşte şi: Cod portocaliu de AVALANȘE în Carpaţii Meridionali. Sfaturile salvamontiștilor


"În primul rând, turiștii să vină bine echipați pentru zona montană (...) Să aibă ochelari de soare, pentru că razele ultraviolete sunt foarte puternice la munte, mai ales datorită zăpezii. Pericolul de avalanșă este gradul trei din cinci, ceea ce înseamnă un grad însemnat. Foarte multe accidente s-au întâmplat pe gradul trei, nu pe gradul patru sau cinci. Este un strat care nu are coeziune cu celălalt strat de dedesubt și, atunci, acesta poate să curgă oricând. Traseele de vară sunt închise. (...) Turiștii care vin la Bâlea Lac să nu coboare la Bâlea Cascadă pe schiuri sau pe placă, pe lângă pilonul doi, pentru că nu este încă zăpadă destulă", a declarat , Marius Ilieș, salvamontist la Bâlea Lac.

Acesta mai arată că turiștii pot schia sau se pot da cu placa la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor, în zonele sigure spre Vârful Paltinul, unde "sunt foarte multe ancore naturale, adică stânci, care blochează zăpada".

Pentru week-end, la Bâlea Lac, cabanierii anunță un aflux destul de mare de turiști.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ