Codurile Penale, adoptate. Opoziția va contesta la CCR modificările aduse

| 24 apr, 12:18

Codurile penale au primit votul final în Camera Deputaților. Liderii opoziției au anunțat, după vot, că vor contesta la CCR modificările aduse.

Codul de Procedură Penală a trecut cu 180 de voturi pentru. De asemenea, Codul Penal a fost adoptat cu 181 de voturi.

PNL a anunțat că va contesta la CCR acest cod. Raluca Turcan a afirmat că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Consituțională ”această fărădelege”.

Codurile penale au intrat la ora 12:00 la votul final. Înainte însă, toți deputații PSD au intrat în ședință. Liderii partidului vor să fie siguri de prezența și votul aleșilor social-democrați. E un vot cu emoții. PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților, dar se bazează pe voturile ,,salvatoare" venite de la UDMR.

Deputaţii opoziției au criticat, miercuri, în plen, modificările aduse Codurilor penale. Aceștia au anunțat că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională, în timp ce PSD a susţinut că textele sunt constituţionale.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a făcut apel către parlamentari pentru a respinge modificările la Codurile penale, considerând că acestea "favorizează corupţii în acte publice".

"Nicio modificare nu are legătură cu problemele reale ale României, nu are legătură cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi. Fac un apel şi de suflet, de mamă a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiţi, nu vă daţi votul pentru o lege care favorizează corupţii în acte publice, descurajează orice om cinstit din ţară. Prin aceste modificări spuneţi că legea este auxiliară. PNL nu poate şi nu va vota aceste modificări. Dacă veţi obţineţi voturile necesare pentru adoptare, (...) vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei. (...) Sper că UDMR, minorităţi să nu voteze, sper că cei din ALDE nu vor vota", a afirmat Turcan, citată de Agerpres.

Deputatul Stelian Ion a anunţat că s-a încălcat procedura şi USR va invoca acest lucru în sesizarea Curţii Constituţionale.

"Invoc o încălcare de procedură flagrantă, de încălcare a art. 69 al. 2 din Regulament în sensul că raportul trebuia să ne fie pus la dispoziţie cu 3 zile înainte de vot. Ne-a fost dat cu doar 3 minute înainte de plen. Dacă se va ajunge la vot şi la adoptare, vom invoca acest motiv într-un atac la CCR", a spus deputatul USR.

Stelian Ion a susţinut că prin aceste modificări "atacul PSD, ALDE împotriva oamenilor cinstiţi şi în favoarea infractorilor a ajuns la paroxism''.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că formaţiunea sa va vota proiectul Codului de procedură penală, menţionând că este vorba despre eliminarea articolelor declarate neconstituţionale de către CCR.

În schimb, în privinţa modificărilor la Codul penal, Marton Arpad a spus că sunt unele articole care ar fi trebuit reformulate, dar UDMR nu poate vota împotriva eliminării articolelor neconstituţionale.

PMP nu va vota aceste modificări ale Codurilor penale, a anunţat deputatul Marius Paşcan.

Deputatul Eugen Nicolicea a arătat că PSD a propus eliminarea articolelor declarate neconstituţionale şi astfel la vot sunt doar articolele declarate constituţionale sau asupra cărora nu a existat nicio contestare la CCR.

Comisia Iordache a dat în grabă undă verde, noilor modificări. Opoziţia avertizează că schimbările sunt făcute cu dedicație pentru șeful PSD și ameninţă din nou cu sesizări la Curtea Constituţională.

Social democraţii susţin, însă, că nu vor avea nicio şansă la CCR, iar preşedintele Iohannis va fi obligat să promulge actele normative până la vacanţa parlamentară.

La votul pe articole, PSD a fost ajutat de ALDE şi de UDMR. Cu excepţia votului final, când cei de la UDMR s-au abţinut.

Cele mai controversate modificări se referă la reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu din Codul penal, infracţiune care însă va dispărea cu totul din Legea 78, legea de combatere a corupţiei.

Aşa cum dispare şi neglijenţa în serviciu. Și termenele de prescripţie vor fi reduse, ceea ce face ca multe dosare aflate în anchetă sau pe rolul instanţelor să fie închise după adoptarea legii.

CODUL PENAL, MODIFICAT 

- reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor

- abrogarea neglijenţei în serviciu

- termen de un an în care se poate face un denunţ

Sursa: Comisia Iordache 

FAPTA LUI DRAGNEA S-AR PRESCRIE PRIN LEGE

– legea actuală: 8 ani + 8 ani = 16 ani / iulie 2022
– proiectul din Comisia Iordache: 8 ani + 4 ani = 12 ani/iulie 2018.

Sursa: proiectul votat în Comisia Iordache

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ