Comisia Europeană prezintă rapoartele din cadrul MCV pentru România şi Bulgaria

| 27 ian, 09:24

Comisia Europeană prezintă miercuri, la Bruxelles, rapoartele elaborate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru evaluarea progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei, transmite Agerpres.

Raportul pentru România este al 15-lea din cadrul MCV după aderarea ţării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. 

Potrivit unui proiect al documentului, citat marţi de novinite.com, raportul pentru Bulgaria conţine o evaluare a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne în general pozitivă. Raportul este foarte critic la adresa Consiliului Superior al Magistraturii din Bulgaria. 

Totuşi, documentul evidenţiază reforma sistemului judiciar şi nu mai pune accentul pe combaterea criminalităţii organizate în Bulgaria, aşa cum a fost cazul în precedentele rapoarte elaborate de Comisie în cadrul MCV. 

Una dintre cele mai importante concluzii este că, în urma amendamentelor legislative făcute în diferite domenii, este important să se obţină rezultate şi să fie puse în practică recomandările incluse în raportul precedent. 

Executivul UE salută strategiile anticorupţie şi de reformă a sistemului judiciar şi susţine ideea că Bulgaria trebuie să fie ajutată de experţi europeni în acest domeniu. Documentul recomandă controale mai eficiente asupra procurorilor şi identifică paşi pozitivi în desemnarea inspectorului judiciar-şef. 

La momentul aderării la UE, România şi Bulgaria înregistrau progrese insuficiente în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. Pentru a ajuta cele două ţări nou intrate în Uniunea Europeană să recupereze întârzierile, forul comunitar a decis să creeze un 'mecanism de cooperare şi verificare' special. 

În decembrie 2006, Comisia Europeană a stabilit condiţionalităţile (benchmarks) pentru evaluarea progreselor în reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. În cazul României, aceste condiţionalităţi se referă la independenţa, eficienţa şi transparenţa sistemului judiciar, integritate, combaterea corupţiei la nivel înalt şi lupta contra corupţiei de la nivel local.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ