Comisia Europeană – verdict pozitiv pentru economia României

| 05 mai, 2014

Veştile bune venite din partea economiei româneşti au determinat o serie de instituţii internaţionale de analiză în domeniul financiar să revizuiască în creştere prognozele privind România. Acestora li se adaugă mai nou şi Comisia Europeană care a îmbunătăţit luni estimarea de creştere pentru economia românească

Astfel, executivul european a îmbunătăţit estimarea privind dezvoltarea economică a României pentru 2014 şi 2015, prognozată, acum, la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015. "Creşterea economică a fost determinată de producţia industrială robustă şi de o recoltă abundentă, care au alimentat puternic exporturile. Creşterea este prognozată a încetini, însă va rămâne robustă, până la 2,5% în 2014  şi 2,6% în 2015. Se estimează că va rămâne peste potenţial de-a lungul orizontului de prognoză, datorită îmbunătăţirii încrederii şi a condiţiilor internaţionale mai favorabile", arată Comisia în comunicatul emis către presă.

Această modificare vine după ce, în februarie, Comisia Europeană estima o creştere de 2,3% în 2014, respectiv, de 2,5%, pentru anul viitor. Merită, însă , remarcat că şi prognoza din februarie marca o îmbunătăţire semnificativă faţă de precedenta prognoză dată publicităţii în toamna anului 2013, când Comisia estima că economia românească va avea o creştere în 2014 de doar 2,1%.

Ultima revizuire în creştere a prognozei de dezvoltare a economiei româneşti pune în evidenţă încrederea executivului de la Bruxelles în politicile Cabinetului Ponta. Comisia Europeană apreciază eforturile întreprinse de Guvernul condus de Victor Ponta în implementarea"reformelor structurale, cum ar fi liberalizarea pieţelor de energie şi noul cod al muncii" care "au început să dea roade". În acelaşi timp, Comisia remarcă măsurile prin care executivul a menţinut deficitul bugetar la un nivel scăzut. Pentru acest an, instituţia de la Bruxelles prevede un deficit bugetar de 2,2% din produsul intern brut.

Totodată, executivul european estimează o creştere a nivelului investiţiilor în România, ca urmare a unei mai bune absorbţii a fondurilor europene şi a dezvoltării unor mari proiecte de infrastructură. Comisia prognozează şi o creştere a exporturilor în 2014, pe fondul îmbunăţirii condiţiilor economice din statele UE. În ceea ce priveşte şomajul, ’’în ciuda creşterii economice robuste, refacerea pieţei forţei de muncă rămâne slabă. În 2013, în pofida creşterii economice robuste, rata şomajului a crescut uşor, la 7,3%, în timp ce ocuparea forţei de muncă a scăzut, în mare măsura din cauza scăderii numărului de lucrători independenţi. În 2014 şi 2015, măsurile în special vizând şomajul în rândul tinerilor ar trebui să înceapă să-şi arate efectele", semnalează instituţia europeană.

Evaluarea Comisiei Europene asupra perspectivelor economiei este congruentă cu cea efectuată de agenţiile internaţionale de rating care au îmbunătăţit perspectivele României. Astfel, agenţiile Moody’s şi Fitch au modificat în creştere rating-ul ţării noastre conferind, astfel, încredere investitorilor străini în economia românească. Este de aşteptat ca şi Standard and Poor's să îşi îmbunătăţească evaluările la adresa României, în a doua parte a anului, oferind, astfel, o confirmare în plus a eficienței politicilor econonomice implementate de Guvernul condus de premierul Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ