Shirin Wheeler: Acordul de parteneriat România - CE ar putea fi adoptat până la începutul toamnei

| 20 iun, 2014

Acordul de Parteneriat cu România ar putea fi adoptat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie, a declarat joi Shirin Wheeler, purtător de cuvânt al comisarului pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Dna Wheeler a declarat pentru AGERPRES că nu este niciun pericol în privinţa adoptării Acordului de Parteneriat cu România, că nu există niciun risc de suspendare a fondurilor, că dialogul dintre ţara noastră şi CE nu s-a bazat niciodată pe critici, ci pe sugestii, manieră de lucru ce demonstrează buna cooperare dintre miniştrii români şi reprezentanţii de la Bruxelles. Aceasta a atras atenţia că nu doar actualul guvern trebuie să ducă greul acestui proiect naţional de o deosebită importanţă pentru cetăţenii români, ci toate partidele politice.

'Aşteptăm să primim răspunsul autorităţilor române în aceste zile cu însuşirea observaţiilor Comisiei şi, aşa cum am făcut şi până acum, toate compartimentele Comisiei vor studia aceste răspunsuri. Este posibil să facem unele sugestii în continuare, nu critici, ci sugestii minore. Adoptarea acordului de parteneriat este posibilă la sfârşitul verii sau la începutul toamnei', a declarat Shirin Wheeler pentru AGERPRES.

Aceasta a negat că ar exista vreun risc de suspendare a fondurilor. 'Nu, în România nu există în acest moment nicio întrerupere, nu avem întreruperi sau suspendări de programe sau plăţi. Acesta este un lucru bun, nimic nu poate opri banii să curgă şi, chiar dacă au fost întreruperi în trecut, aceasta nu înseamnă că România a pierdut acei bani. În concluzie, nu există întreruperi şi nici suspendări ale programelor în această perioadă şi aceasta arată că sistemul funcţionează bine', a subliniat Shirin Wheeler.

Ea a precizat că nu există un termen limită pentru finalizarea acordului de parteneriat, calitatea fiind importantă, nu viteza de finalizare a documentului. 

'Nu este un deadline. Negociem de ceva timp pe marginea acestui acord de parteneriat şi acesta este un lucru bun. Facem acelaşi lucru cu toate statele membre, cu toate cele 28 de state membre, avem o procedură pe care o punem în aplicare, nu este diferită aceasta procedură pentru România. Observaţiile fac parte din această procedură. Trimitem observaţiile şi primim înapoi răspunsul României şi, repet, nu numai cu România, cu toate statele membre procedăm la fel. Subliniez că facem acest lucru împreună cu autorităţile române, nu împotriva lor. Acesta este un lucru important pe care trebuie să-l ştim. Şi, în cursul acestui dialog bilateral, Comisia nu a respins nimic niciodată, ci putem vorbi de variante de lucru îmbunătăţite şi chiar progrese care împreună produc un document de calitate. În opinia noastră calitatea este prioritară, nu viteza', a arătat Shirin Wheeler. 

Potrivit acesteia, există un dialog constant şi zilnic între Comisia Europeană şi reprezentanţii guvernului României. 'A fost un dialog constant şi nu Comisia le-a spus ce să facă. Şi nu a existat niciun conflict pe tema priorităţilor, pentru că noi credem că acordul de parteneriat trebuie să reflecte nevoile unei ţări şi ceea ce ţara doreşte să dezvolte. Dar, în acelaşi timp, noi am dorit doar să clarificăm prin ce instrumente facem acest lucru. A fost un dialog, noi nu am impus nimic', a precizat Shirin Wheeler.

Nu în ultimul rând, ea a subliniat că, în toate statele membre, acordurile de parteneriat sunt de interes strategic, iar ele nu trebuie să reflecte doar dialogul dintre guvern şi Comisie, ci să existe aceeaşi implicare şi din partea partidelor politice, ONG-uri, autorităţi locale, sindicate. 'Iată de ce se numeşte acord de parteneriat. Iată de ce comisia nu a impus nimic, acordul de parteneriat trebuie să reflecte dezvoltarea la nivel naţional, susţinerea la nivel naţional pentru dezvoltarea ţării, ca să atingem împreună obiectivele europene ', a subliniat Shirin Wheeler.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ