Cristian Socol: România îşi respectă total angajamentele până la sfârşitul acordului preventiv din 2015

| 15 iun, 2014

Nefinalizarea vizitei delegaţiei FMI-BM-CE cu semnarea unei scrisori de intenţie nu înseamnă în niciun fel că acordul cu creditorii internaţionali este suspendat, aşa cum sugerează anumite voci publice, a declarat duminică, pentru AGERPRES, consilierul premierului, Cristian Socol. Potrivit acestuia, evaluarea din noiembrie se va finaliza cu condiţii agreate de ambele părţi.

'România îşi respectă/ îşi va respecta toate condiţionalităţile convenite cu creditorii internaţionali atât în ceea ce priveşte ţintele macroeconomice, cât şi reformele structurale. Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stând by, dar şi a prevederilor noilor reguli de guvernanţă la nivel macroeconomic prevăzute în Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din îndeplinirea absolută a ţintelor de parcurs convenite. România nu a tras/ nu va trage niciun ban de la instituţiile financiare internaţionale în timpul acordului preventiv pentru un motiv simplu - nu are nevoie', a afirmat Socol.

Consilierul premierului a mai declarat că România arată un tablou macroeconomic solid, cu creştere economică record, inflaţia şi deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externă în scădere şi datorie publică mult sub pragul de sustenabilitate. Socol susţine că România îndeplineşte azi 10 criterii din cele 11 prevăzute în sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice.

'România este puternic imunizată în fata şocurilor interne şi externe - un buffer în trezorerie de 7 miliarde euro care asigură peste 4 luni din nevoia de finanţare curentă, rezervele BNR sunt mult peste limita de confort, fie că judecăm după regula Greenspan Guidotti raportându-le la datoria externă pe termen scurt (la maturitatea rămasă), după gradul de acoperire a trei luni de importuri sau dacă acoperă cel puţin o cincime din M2.
Exporturile au un ritm de creştere mai mare decât cel al datoriei externe pe termen scurt. România este percepută ca o economie solidă, încrederea în potenţialul economiei româneşti fiind reflectat în cote de risc asociate şi costuri de finanţare la minime istorice', a mai afirmat Cristian Socol.

Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat în România în perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by şi a primei evaluări a programului preventiv privind balanţa de plăţi a României cu Comisia Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ