FMI: O serie de aspecte au rămas în suspensie

| 12 iun, 2014

Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene au avut discuţii constructive cu autorităţile române şi s-au pus de acord în privinţa unor politici importante privind viitoarele progrese, însă o serie de subiecte au rămas în suspensie, se arată într-un comunicat al FMI remis joi seară AGERPRES.

'Economia a continuat să se consolideze şi se estimează o creştere de 2,8% în acest an. Dezechilibrele bugetare au fost reduse iar deficitul de cont curent s-a menţinut la un nivel scăzut. Echipele (FMI şi CE - n.r) au avut discuţii constructive cu autorităţile române legate de asigurarea viitoarelor progrese şi s-au pus de acord în legătură cu politici importante în acest sens. Totuşi, o serie de aspecte au rămas în suspensie iar discuţiile cu autorităţile române în acest sens vor continua', se menţionează în comunicat.

Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat în România în perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by şi a primei evaluări a programului preventiv privind balanţa de plăţi a României cu Comisia Europeană.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, într-un interviu acordat Bloomberg, că Fondul Monetar Internaţional a amânat până în noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv încheiat cu România.

Delegaţia FMI se va întoarce în noiembrie la Bucureşti pentru a discuta pe marginea bugetului pe 2015, dar şi asupra măsurilor necesare pentru a face sustenabilă reducerea taxării muncii, a precizat şeful Executivului.

'Delegaţia se va întoarce în noiembrie pentru lucra împreună pe marginea bugetului pe 2015. Noul buget va fi prezentat de Guvern Parlamentului nu mai devreme de sfârşitul lunii noiembrie pentru că octombrie este o lună electorală şi am învăţat din experienţa mea din opoziţie, dar şi de la guvernare, că să discuţi despre buget în perioadă electorală este câteodată cea mai proastă idee', a spus premierul.

Ponta a adăugat că discuţiile 'la nivel tehnic' cu FMI vor continua şi până la vizita oficială 'pentru a evalua stadiul reformelor structurale' şi pentru păstrarea bugetului în termenii conveniţi.

Prim ministrul a mai precizat că rectificarea bugetară va avea loc în iulie, pe baza unei consultări tehnice.

Unul dintre principalele subiecte de discuţie dintre autorităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii FMI l-a constituit reducerea contribuţiilor sociale.

De altfel, joi seară, Victor Ponta a anunţat că Guvernul va trimite săptămâna viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5%, începând cu 1 octombrie.

Prim ministrul a adăugat totodată că nu va fi mărit deficitul bugetar, iar măsura va avea deplină legitimitate o dată ce va fi votată de Parlament.

'Pot să mă angajez în numele coaliţiei de guvernare, deoarece acest lucru a fost stabilit în coaliţie, că proiectul de lege va fi votat de Parlament şi în acest fel legitimitatea politică pentru această măsură poate fi deplină. Sunt convins că şi opoziţia va vota în favoare'.

Şeful Guvernului a dat asigurări că înţelegerile pe care România le are cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană 'sunt şi rămân funcţionale'.

'Nu se întrerup, nu se reziliază într-un fel sau altul, nu se denunţă', a precizat Ponta.

Întrebat dacă măsura anunţată are acordul FMI şi Comisiei Europene, premierul a răspuns: 'Nu, pentru că instituţiile internaţionale au spus un singur lucru. În primul rând rămânem în ţintele de deficit din 2014 şi acoperim prin rectificarea bugetară impactul negativ pentru ultimele trei luni, iar acordul instituţiilor internaţionale pentru anii care urmează se va da în baza discuţiilor pe care le avem la sfârşitul lunii noiembrie pentru bugetul pe 2015 şi 2016

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ