Cum a crescut puterea de cumpărare a pensionarilor

| 14 iun, 2014

După o lungă perioadă în care guvernele portocalii patronate de Traian Băsescu au supus pensionarii la măsuri drastice de austeritate care i-au sărăcit, cabinetele conduse de Victor Ponta au reuşit să protejeze în mod real categoriile vulnerabile, prin majorarea veniturilor.

Datele puse la dispoziţie de către Institutul Naţional de Statistică vineri arată că pensia medie lunară, în primul trimestru al acestui an, a ajuns la 844 lei, mai mare cu 6,2%, faţă de perioada similară a anului precedent.

Creşterea economică peste aşteptări înregistrată anul trecut şi în primul trimestru acestui an, veniturile şi puterea de cumpărare au început să cunoscă o majorare. Având în vedere faptul că în luna martie inflaţia s-a menţinut la un nivel scăzut de 1,04% iar pensia media s-a majorat cu 6,2%, puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut în medie cu 5,16%. Astfel că, după anii de austeritate din perioada guvernărilor , putem constata o îmbunătăţire consistentă a nivelului de trai al bătrânilor ca urmare a dezvoltării economice.

Ameliorarea condiţiilor de viaţă a persoanelor vârstnice se poate vedea şi în creşterea consumului care în primele patru luni ale acestui an a cunoscut o majorare cu 7,9%, comparativ cu perioada similară a anului 2013. Creştere consumului în rândul populaţiei va duce implicit la creşterea PIB, ceea ce va avea un efect pozitiv şi asupra veniturilor pensionarilor.  

Totodată, trebuie menţionat că guvernul condus de premierul Victor Ponta este singurul executivul care respectă legea şi indexează pensia la început de an în raport cu inflaţia, cabinetul demonstrând astfel în cei doi ani de guvernare că este consecvent cu propriile angajamente. Astfel, începând cu ianuarie 2013, pensiile au fost indexate cu 4%, valoarea punctului de pensie crescând la 762,1 lei, de la 732,8 lei. În acelaşi timp, anul acesta, veniturile bătrânilor au fost majorate cu 3,76%, peste rata de inflaţie anuală de 1,55%, ceea ce a reprezentat .

Pe lângă majorarea pensiilor, executivul a acordat o serie de ajutoare sociale persoanelor vulnerabile, multe dintre acestea fiind bătrâni cu o situaţie financiară precară. Una din măsurile sociale ale cabinetului ce au avut ca beneficiari pensionarii a fost acordarea unor ajutoare de încălzire, reuşind astfel să tempereze efectele negative pe care le-ar fi avut noile tarife la gaz. Totodată, pentru a protejarea vârstnicilor de efectele creşterii tarifului la energia electrică, cabinetul a  introdus ajutoare de încălzire şi pentru utilizatorii care folosesc curentul electric.

Graţie eforturilor întreprinse în cei doi ani de mandat, guvernul a încercat şi a reuşit ca pensionarii să nu mai ducă un trai de subzistenţă. Cu toate că majorarea pensiei medii nu este deocamdată substanţială, economia nepermiţând deocamdată o creştere mai consistentă, totuşi, executivul a reuşit să demonstreze că se preocupă de această categorie socială. Plasarea în vârful preocupărilor guvernului a îmbunătăţirii standardelor de viaţă pentru persoanele vârstnice este complet justificată în contextul în care această categorie socială reprezintă peste cinci milioane de persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 iun, 2014
Maria
Vai ,ce minciuna!
Graţie eforturilor întreprinse în cei doi ani de mandat, guvernul a încercat şi a reuşit ca pensionarii să nu mai ducă un trai de subzistenţă. - See more at: http://www.obiectiv.info/cum-a-crescut-puterea-de-cumparare-a-pensionarilor_46082.html#sthash.Gy1J3Ydz.dpuf
14 iun, 2014
ion
INS e condus de omul lui Ponta si face statistici comandate,platite...trebuie sa fii cretin sa vezi cum scade puterea de cumparare si scrii astfel de articol ! Dar la ce sa te astepti la 'jurnlisti' platiti sa minta ! Vai de capul vostru ! Rusineeeeeeee!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ