Locuri de muncă pe judeţe. Aproape 100.000 de noi locuri de muncă în primele luni

| 01 iul, 2014

Locuri de muncă pe judeţe. După ce săptămâna trecută Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat scăderea şomajului sub pragul de 5%, INS a publicat zilele acestea buletinul statistic pentru luna aprilie, unde se poate constata o creştere de aproape 100.000 de locurilor de muncă pentru primele patru luni ale anului.

Locuri de muncă pe judeţe. Mai exact, conform datelor publicate de INS reiese că numărul de locuri de muncă a crescut de la 4,328 milioane persoane, cât se înregistra la sfârşitul anului trecut, la 4,416 milioane persoane, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an. Conform datelor publicate în luna iunie de ANOFM, în luna mai se mai aflau în şomaj aproape 445.000 de români, cu aproximativ 20.000 mai puţini decât în luna aprilie. Mulţumită angajărilor efectuate în primele cinci luni ale acestui an, rata a şomajului a ajuns la 4,91%, mai mică cu 0,22% decât cea din luna aprilie a anului curent şi cu 0,12% mai mică decât cea din luna mai a anului trecut.

Citeşte şi: Românii s-au împrumutat de la instituţiile nebancare peste 100 de milioane de euro

Rata şomajului. Creşterea numărului de angajaţi cu aproape 88.000 de oameni poate fi explicată prin creşterea economică peste aşteptări de anul trecut şi din prima parte a acestui an care a determinat multe companii să efectueze noi angajări de personal pentru a face faţă comenzilor ce au crescut în industrie.

Implementarea noilor pachete guvernamentale ce au intrat în vigoare începând cu 1 iulie va contribui la crearea pe mai departe a zeci de mii de noi locuri de muncă. Numai că preocuparea Executivului pentru generarea de noi job-uri în economie nu se opreşte aici.

Una din măsurile importante ce vizează stimularea pieţei muncii o reprezintă programul „Subvenţii pentru 20 de joburi“. Proiectul guvernament al prevede ajutoare de stat pentru perioada 2015-2025 pentru firmele care creează cel puțin 20 de noi locuri de muncă. Prin intermediul acestei măsuri statul va acoperi o parte din cheltuielile salariale a peste 1.500 de companii și care va crea peste 30.000 de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, cu toate că neimpozitarea profitului reinvestit nu vizează crearea de noi locuri de muncă, măsura are un impact favorabil indirect, prin constituirea unui mediu de afaceri propice ce va atrage noi investiţii în economie, contribuind astfel şi la apariţia de noi slujbe.

Un alt stimulent important în crearea de noi locuri de muncă o va avea implementarea de către guvern a reducerii CAS cu 5% la angajator, începând cu 1 octombrie. Măsura va contribui la scăderea şomajului prin scoaterea la lumină a locurilor de muncă aflate în zona gri a economiei şi prin crearea de noi locuri de muncă de către angajatori.

Citeşte şi: Imobiliare: Peste 3.500 de autorizaţii de construire au fost eliberate în mai

Creştere economică. Nu în ultimul rând, prin proiectul guvernamental ”Locuri de muncă subvenţionate“ se vizează acelaşi obiectiv al creşterii numărului de angajaţi în economie. Statul va subvenționa, prin finanțări europene, plata salariilor tinerilor absolvenți elevi și studenți, pentru un an, cu obligația ca angajatorii să mențină postul nou creat încă un an. De asemenea, statul va subvenționa cu 900 de lei salariul pentru tinerii angajaţi cu studii medii și 1.300 de lei pentru tinerii angajaţi care au studii superioare.

Vorbim astfel de un mix de măsuri şi politici prin care Cabinetul Ponta a stimulat în mod viabil crearea de noi locuri de muncă. Iar vestea şi mai bună este aceea că, dacă tendinţa actuală pozitivă se menţine, iar parametrii economici vor fi pe mai departe favorabili, fluxurile investiţionale, dublate de politicile Executivului, vor duce în mod inerent la crearea de noi job-uri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ