Semnal în ţară pentru îmbunătăţirea situaţiei economice la nivel mondial

| 17 iul, 2014

Pe lângă banii trimişi în ţară de români, datele furnizate de statistică arată o apreciere a veniturilor, fapt ce, mulţumită inflaţiei scăzute, a permis şi o creştere considerabilă a nivelului de trai.

Începând cu intrarea în recesiune a principalelor state industrializate, transferurile de bani efectuate de românii care lucrează în străinătate au scăzut semnificativ. Chiar şi în aceste condiţii, potrivit unui raport al Băncii Mondiale dat publicităţii la sfârşitul anului trecut, ca urmare a transferurilor ridicate de bani, ţara noastră ocupă locul al treilea în topul mondial în ceea ce priveşte beneficiarii sumelor trimise acasă din străinătate, după Ucraina şi Tadjikistan.

Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, pentru prima dată în ultimii cinci ani, transferurile din străinătate au ajuns în luna mai la 1,52 miliarde de euro, cu 8,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Această valoare este cu 10% mai mare decât cea din 2011, când s-a înregistrat nivelul minim al ultimilor nouă ani.

Citeşte şi: BNR te învaţă istoria leului

Sumele trimise de români acasă vor contribui la creşterea consumului, care în luna iunie a ajuns la 10,3%. România se sitează astfel pe locul al doilea în Uniunea Europeană sub raportul majorării consumului. Astfel, după ani în care consumul a stagnat sau a înregistrat o scădere ca urmare a crizei economice şi a măsurilor de austeritate, începând cu acest an comerţul cu amănuntul cunoaşte o apreciere considerabilă comparativ cu anii anteriori. Majorarea consumului intern vine astfel să completeze celelalte măsuri de stimulare a economiei implementate de către guvern, creşterea cererii pe piaţa internă putând asigura o amplificare a ritmului de dezvoltare a economiei.

Pe lângă banii trimişi în ţară de români, datele furnizate de statistică arată o apreciere a veniturilor, fapt ce, mulţumită inflaţiei scăzute, a permis şi o creştere considerabilă a nivelului de trai. Astfel, câştigul mediu lunar net s-a majorat cu cu 4,4% în perioada mai 2013-mai 2014. Coroborând aceste date cu faptul că inflaţia s-a situat în jurul valorii de 0,7%, concluzia este că puterea de cumparare a românilor a crescut cu 3,7%.

Citeşte şi: Salariul mediu net a scăzut cu 3,1% în luna mai, la 1.682 lei

Veştile bune din economie nu se opresc însă aici. La nivel macroeconomic în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 3,8%, fapt ce constituie o continuare a dezvoltării peste aşteptări a PIB din 2013. La fel ca şi anul trecut, dezvoltarea economică din primul trimestru s-a datorat în principal majorării exporturilor şi creşterii producţiei industriale.

Astfel, în primele trei luni ale anului valoarea totală a exporturilor a atins 12,75 miliarde de euro, cu 10,1% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, în primul trimestru statistica a constatat o creştere a producţiei industriale, care a înregistrat o majorare de 10,1% ca serie brută. Creşterea producţiei a venit pe fondul majorării comenzilor din industrie, ce au crescut cu 15,8% pe fondul cererii externe tot mai mari, fapt ce a contribuit la creşterea exporturilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ