Investiţiile străine directe, creştere spectaculoasă pe primele 5 luni

| 14 iul, 2014

Investiţii străine directe. Urmare a performanţelor economice înregistrate în ultimii doi ani şi a măsurilor implementate de guvernul condus de Victor Ponta pentru crearea unui mediu de afaceri propice, în primele cinci luni ale acestui an investiţiile străine directe au înregistrat o creştere considerabilă.

Investiţii străine directe. Conform datelor publicate recent de Banca Naţională a României, investiţiile străine directe au atins 1,091 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an, cu 13,9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Din cei peste un miliard de euro investiţi în ţara noastră, 910 milioane euro au reprezentat participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) iar creditele intragrup 181 milioane euro. În luna mai s-a înregistrat cea mai ridicată valoare din acest an a investiţiilor străine directe, în condiţiile în care în luna aprilie investiţiile au totalizat 215 milioane de euro, cel mai ridicat nivel până la datele recente publicate de către BNR. Mai exact, în cea de a cincea lună a acestui an ţara noastră a atras un flux de investiţii în valoare totală de 306 milioane de euro.

Citeşte şi: Câţi bani ar putea obţine ENEL din ieşirea de pe piaţa românească

Investiţii străine directe. Nivelul ridicat al investiţiilor înregistrat în luna mai poate fi explicat prin prisma efectului pe care l-au avut anunţurile succesive ale mai multor agenţii de rating internaţionale care au ridicat calificativul de ţară al României. În acest sens, ultima care a ridicat ratingul României a fost agenţia americană Standard & Poor's care a îmbunătăţit calificativul acordat ţării noastre la BB+, plasând-o în categoria "investment grade". Anunţul Standard & Poor's a fost precedat la începutul acestui an de cele ale Moody’s şi Fitch, care au îmbunătăţit la rândul lor calificativul României. Previziunile optimiste ale Standard & Poor's, Moody’s şi Fitch asupra evoluției economiei românești au adus modificări considerabile în ceea ce priveşte atractivitatea investiţională în României.

Reducere CAS. Totodată, creşterea investiţiilor se datorează şi măsurilor economico-fiscale pe care guvernele conduse de Victor Ponta le-au promovat în ultimii doi ani. Pentru a crea un climat investiţional propice, cabinetul a decis scutirea impozitării pe profitulul reinvestit începând cu 1 iulie. În acelaşi timp, pentru ca firmele să nu fie afectate de liberalizarea preţului la energie şi gaze, executivul a adoptat un pachet de măsuri care să sprijine marile companii din industrie. Totodată, începând cu 1 octombrie guvernul va implementa şi reducerea CAS cu 5% la angajator ceea ce va avea ca efect reducerea cheltuielilor cu forța de muncă ale companiilor care activează pe piața românească. Alături de politicile economice şi fiscale aflate deja în vigoare, preconizata reducere a CAS va avea astfel darul de a atrage noi investitori, care vor crea noi locuri de muncă şi vor aduce un plus de prosperitate în comunităţile în care vor activa.

Citeşte şi: Consumatorii de energie vor plăti aceleaşi tarife, chiar dacă pleacă Enel

Creştere economică. Continuarea şi în acest an a tendinţei de creştere a investiţiilor reprezintă o confirmare a mixului de politici fiscale şi economice pe care executivul le-a implementat în ultimii doi ani. Totodată, măsurile care urmează să fie adoptate de guvern în cea de a doua parte a acestui an vor crea premise solide pentru menţinerea trendului de majorare a investiţiilor ceea ce va însemna în cele din urmă creşterea nivelului de trai pentru tot mai mulţi români.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 iul, 2014
ferenczy viorel
aud ca se scot la licitatie peste 1000 de km de cai ferate...
ce face "unchiuletul",Gruia ,se baga?
50% din CFR marfa,care ar fi trebuit luata moca,plange si acum dupa el..
si Fenechiu si intreg Guvernul..
ca sa nu mai zic de FMI,astia chiar ca sunt disperati...
15 iul, 2014
cantautor
ma intereseaza investitiile directe...
pe cand un editorial despre M-T-O?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ