Nou semnal de îmbunătățire a situației economice

| 22 iul, 2014

Există însă și o altă categorie de date statistice care ne oferă o privire mai în profunzime asupra economiei românești. Iar printre acestea se numără și nivelul cecurilor și a biletelor la ordin refuzate de la plată de băncile care activează pe piața românească.

Dincolo de bătălia politică tot mai acerbă, și de manipulările lansate de unii așa-ziși analiști economici, datele statistice confirmă parcursul pozitiv al economiei românești. Statistica ne oferă în acest sens în primul rând vești despre principalii indicatori macroeconomici care se dovedesc a fi pozitivi. Astfel, România a reușit în primul trimestru al acestui an să devină performera Uniunii Europene la capitolul majorare a PIB, cu un nivel de 3,8% al creșterii economice. De asemenea, stăm foarte bine și la capitolul exporturi, dar și în ceea ce privește ritmul de majorare a producției industriale, și ea din ce în ce mai ridicată.

Există însă și o altă categorie de date statistice care ne oferă o privire mai în profunzime asupra economiei românești. Iar printre acestea se numără și nivelul cecurilor și a biletelor la ordin refuzate de la plată de băncile care activează pe piața românească.

De ce este acest indicator important? Pentru că el arată care este nivelul de lichidități din economie și, implicit, dacă circuitul economic este sau nu perturbat de arierate, sau alte asemenea fenomene. Și aceasta pentru că, în general, tranzacțiile cu mărfuri dintre companii nu se fac în numerar, ci prin intermediul titlurilor comerciale de valoare puse la dispoziție de bănci. Acestea din urmă, pentru a opera respectivele tranzacții și a vira sumele aferente în conturile beneficiarilor, verifică bonitatea emitentului, adică dacă acesta are în cont suficiente lichidități.

Or, din această perspectivă, faptul că valoarea cecurilor și a biletelor la ordin refuzate la plată în primul semestru al acestui an este mai scăzută cu 35% față de cea înregistrată în aceeași perioadă a lui 2013 este o veste cât se poate de bună. Pentru că ea arată că a crescut substanțial nivelul de lichiditate din economia românească.

Ca în cazul tuturor indicatorilor economici, și această evoluție pozitivă este un rezultat combinat al mai multor factori. Printre aceștia, merită menționate măsurile luate la nivel guvernamental pentru debirocratizarea plăților către beneficiarii fondurilor europene, pentru reducerea arieratelor și achitarea la timp a datoriilor acumulate de către companiile de stat, sau pentru returnarea TVA.

De asemenea, creșterea nivelului de lichidități din economie este un semnal important care demonstrează eficiența măsurilor luate pentru stimularea dezvoltării agenților economici. Fiindcă, este logic că o firmă care nu produce și nu are comenzi nu va avea suficiente resurse pentru a-și achita obligațiile contractate către furnizorii de servicii sau materie primă.

Se dovedește așdar încă o dată că, dincolo de manipulările lansate pe la diferite posturi de televiziune, în economia românească lucrurile merg în direcția cea bună. Sigur că mai este încă loc și de mai bine și este și firesc să fie așa, de vreme ce România a bătut atâția ani pasul pe loc din pricina unor guvernări care nu au știut să repornească motoarele economice după criza globală. Dar semnalele care ne vin dinspre economie demonstrează că direcția este corectă și că avem toate motivele să privim cu optimism către viitor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ