INS: Creşterea economică a României din primul trimestru a fost revizuită la 3,9%

| 02 iul, 2014

Creştere economică. Institutul Naţional de Statistică a revizuit în urcare datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum şi cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%.

Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4,0% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.

Citeşte şi: România – tot mai puține probleme cu datoriile


Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcţii (+2,0 puncte procentuale); activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,4 puncte procentuale).

Citeşte şi: Dovada că avem o creştere economică sănătoasă

Pentru intervalul analizat, INS a revizuit în scădere contribuţiile negative la creşterea PIB aduse de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de suport, de la 0,2% la 0,1%.

De asemenea, INS precizează că din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum şi exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 1,2 procente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ