Dovada că avem o creştere economică sănătoasă

| 06 iun, 2014

Creşterea economică sănătoasă de anul trecut este continuată şi în acest an, ca dovadă stau datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică pe primul semestru al acestui ani ce relevă o majorare a PIB şi consolidare a tuturor sectoarelor lucrative.

După ce anul trecut România a înregistrat o creştere economică peste aşteptări de 3,5%, în 2014 ritmul de dezvoltare se menţine la un nivel susţinut. Conform datelor statistice, în primul trimestru al acestui an ţara noastră a cunoscut o majorare a PIB de 3,8% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană.

Întreaga creştere economică din acest an este una sustenabilă, fiind bazată pe dezvoltarea industriei şi pe majorarea exporturilor. Motorul creşterii economice din primul trimestru îl constituie în continuare producţia industrială care a înregistrat o majorare de 10,1% ca serie ajustată şi 10,7% ca serie brută. De altfel, producţia industrială a contribuit cu 60% la creşterea economică din primele trei luni ale anului. Totodată, în perioada mai sus amintită, comenzile din industrie au crescut cu 15,8% pe fondul cererii externe tot mai mari, fapt ce a contribuit la creşterea exporturilor. Ca urmare a existenţei unei forţe de muncă bine pregătite precum şi datorită măsurilor guvernului de sprijinire a sectorului IT&C prin acordarea unor scutiri de la plata impozitului pe venit de natură salarială, această industrie a înregistat o creştere semnficiativă de 7,4%.

În contextul în care comenzile externe pentru produsele româneşti s-au majorat, exporturile au păstrat tendinţa de creştere înregistrată anul trecut şi au contabilizat o majorare de 10,1% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai exact, valoarea totală a schimburilor de bunuri a valorat 12,75 miliarde de euro, iar 71,1% din exporturi s-au îndreptat către ţările din Uniunea Europeană.

În contextul în care în luna martie inflaţia anuală a fost menţinută la un nivel minim, iar salariul mediu brut a cunoscut o majorare cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut, putem constata că salariul real a crescut cu 3,9% peste rata inflaţiei.

Ca urmare a indexărilor realizate de cabinet, pensia medie a crescut de la 803 la 845 de lei, cu 5,2% iar cea pentru agricultori cu 5,6%. Întreaga apreciere a veniturilor salariale a contribuit la creşterea nivelului de trai, ceea ce a stimulat consumul. Astfel că, după ani în care consumul a stagnat sau a înregistrat o scădere ca urmare a crizei economice începute în 2009, în primele patru luni ale acestui an comerţul cu amănuntul cunoaşte o apreciere de 7,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În cele din urmă, tendinţa de creştere economică sănătoasă din primul trimestru al acestui an vine să confirme politicile stimulative ale guvernului condus de Victor Ponta ce a urmărit atragerea de investiţii, dezvoltarea industriei şi simplificarea fiscalităţii. Rezultatele bune furnizate de statistici încep să se cunoască şi în nivelul de trai al românilor, fapt observabil şi în creşterea consumului care contribuie pe mai departe la asigurarea sustenabilităţii dezvoltării economice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 iun, 2014
Ionut Cepaliga
dle Sultanescu.
Excelenta,
se pare ca Dl Ponta nu stie daca se duce la finala de tenis de la RG
daca se duce,i-as recomanda sa se duca cu DD mobilul lui DD
cretinii astia de basisti ar putea sa-l acuze ca se duce pe spinarea contribuabilului roman..
banii lui DD sunt siguri ,albi,curati,cinstiti..
plus ca nu merge cu combustibil,merge cu santaj..conform DNA
06 iun, 2014
ion
Ajunge curand DNA-ul si la cazul fondurilor ilegale folosite,coruptia, pentru sondaje la comanda !
06 iun, 2014
cantautor
Dle Sultanescu,lasa expertiza economica pentru altii..
nu ai calificarea necesara
te intreb,caci asta e calificarea dumitale,in campania pentru prezidentiale Ponta sau cine o fi candidatul USD,se va plimba cu DD-mobilul?
e tare de tot,nu crezi?
ciocoiul cu adversarul lui de gat...
asa e ca esti mandru ca esti in Romania?ca in sloganul vostru?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ