Lucrurile sunt clare. Finala Ponta – Iohannis, cu victorie la scor pentru primul ministru

| 13 iun, 2014

Prim-ministrul Vitor Ponta este cel mai bine cotat om politic de la noi, păstrând un avans considerabil față de următoarele nume de posibili candidați la Palatul Cotroceni și după alegerile europarlamentare.

Victor Ponta ar obţine 45% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, la mare distanță față de posibilul candidat al alianței PNL-PDL, Klaus Iohannis, cu 26% intenție de vot, și față de liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 13%, conform celui mai recent sondaj Operations Research.

Prim-ministrul Vitor Ponta este cel mai bine cotat om politic de la noi, păstrând un avans considerabil față de următoarele nume de posibili candidați la Palatul Cotroceni și după alegerile europarlamentare.

Scorul lui Klaus Iohannis se află în preajma sumei rezultatelor celor două partide. În alegerile europarlamenare, PNL a obținut 15%, iar democrat liberalii au obținut puțin peste 12%, ceea ce înseamnă că Iohannis este un candidat acceptat de bazele de alegători ale formațiunilor, dar că nu aduce mai nimic în plus pe cont propriu.

Un candidat care a scăzut în mod evident în intenția de vot este Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă înainte de alegerile europarlamentare MRU oscila în zona unui scor care începea cu cifra 2, rezultatele neglijabile din 25 mai, precum și izolarea lui pe scena politică, după demararea procesului exclusivist de unificare a dreptei, îl lasă pe MRU în postura călărețului singuratic, cu șanse din ce în ce mai mici de a rămâne candidat.

În sondajul prezentat joi alți eventuali candidați ar obține scoruri apropiate de marja de eroare: Cristian Diaconescu, candidatul anunțat de PMP, ar obține 5% din voturi, Dan Diaconescu ar obține 4%, 3% – Corneliu Vadim Tudor, în timp ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, este cotat cu 2% din intenția de vot.

Dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar intra Victor Ponta și Klaus Iohannis, premierul ar câștiga detașat în momentul de față, cu 59%, față de 41% pentru edilul Sibiului. Scorul din turul al doilea ar fi chiar mai categoric, în cazul unei finale Victor Ponta – Mihai Răzvan Ungureanu: 61% la 39% pentru premier.

Un aspect important, relevat de mai multe sondaje până acum și care oferă o explicație pentru rezultatele de față este factorul ‘echipă’. Românii își doresc un președinte care să provină dintr-o echipă și acordă o importanță chiar mai mare echipei decât candidatului. Cei din ‘echipa' premierului, adică oamenii asociați proiectului USL, sunt persoane cu un nivel mare de încredere printre alegători: Mircea Diaconu (42%), Sorin Oprescu (39%) sau Călin Popescu Tăriceanu (36%). De cealaltă parte, oamenii din tabăra arondată lui Traian Băsescu se află în partea inferioară a clasamentului pe încredere: Vasile Blaga (20%), Crin Antonescu (15%) sau Elena Udrea (13%).

Nu se poate spune că bătălia este tranșată de acum, dar în timp ce pe partea stângă există deja o susținere temeinică, cultivată în ultimii ani de vectori de imagine creditați cu încredere de alegători, pe partea dreaptă nu numele candidatului unic s-ar putea să fie problema, ci însuși procesul de reunificare, perceput de opinia publică ca asocierea mai multor personaje perimate, încrezute și instabile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ