Comisia juridică a Senatului a acceptat propunerea privind eliminarea cătușelor pentru arestații non-violenți

| 28 apr, 16:37

Comisia juridică a Senatului a acceptat propunerile privind eliminarea încătuşării pentru arestaţii non-violenţi în spaţiul public şi posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte, dacă face dovada că acolo domiciliază.

Raportul de admitere a fost prezentat, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei juridice. Pe lângă membrii Comisiei, la reuniune a participat și inițiatorul proiectului, senatorul PSD Șerban Nicolae,  alături de reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

"Încătuşarea este o măsură excepţională. Ea trebuie restricţionată, cu câteva excepţii foarte expres şi foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătuşează doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru şi infracţiuni prin acte de violenţă, ceea ce induce o stare de pericol în spaţiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus măsurii reţinerii sau arestării preventive", a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei.

Senatorul PSD a adăugat că acest procedeu nu trebuie lăsat la latitudinea arbitrarului sau discreţionarului "în funcţie de persoană, în funcţie de notorietate, în funcţie de prezenţa sau nu a camerelor de luat vederi".

"Nu este o chestiune de spectacol încătuşarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul public", a explicat Șerban Nicolae.

El a mai arătat că în Codul penal sunt definite foarte clar infracţiunile cu violenţă, oferind ca exemple tâlhăria, omorul şi violul.

Referitor la arestul la domiciliu, senatorul a precizat că un arestat îşi poate alege domiciliul în cazul în care instanţa decide ca acesta să suporte o astfel de măsură preventivă. Acuzatul trebuie însă să facă dovada clară că domiciliază la acea locuinţă şi nu la adresa care figurează în actul de identitate.

Şerban Nicolae a transmis că termenul de adoptare tacită a modificărilor aduse Codului de procedură penală este 7 mai, dar a precizat că nu este adeptul acestui gen de soluție.

"Cred că toate propunerile legislative trebuie dezbătute, trebuie lămurite, trebuie să aibă un cadru cât mai larg de exprimare a opiniilor. Nu sunt deloc de acord cu adoptarea tacită", a conchis senatorul PSD, citat de dcnews.ro.

 

Citeşte şi: DNA: Procurorii fac percheziţie la Consiliul Judeţean Hunedoara. Caută documente referitoare la dosare penale

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ