Comitetul Nabucco: România este un partener cheie în dezvoltarea proiectului gazoductului

| 21 mai, 2013

Conducerea comitetului Nabucco consideră că România reprezintă un partener cheie în dezvoltarea proiectului gazoductului, pentru asigurarea independenţei energetice în regiune, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren, la Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucureşti.

Preşedintele Comitetului Director Nabucco a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul oferit în dezvoltarea proiectului gazoductului.

"România este un partener cheie în dezvoltarea acestui proiect. Ne exprimăm aprecierile pentru premierul Victor Ponta, pentru implicarea personală în proiectele ce asigură independenţa energetică în regiune. Mulţumim, de asemenea, preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului pentru Afaceri Externe pentru sprijinul acordat acestui proiect, în ultimii ani. Mulţumim şi tuturor acţionarilor care sprijină dezvoltare proiectului. În cadrul ultimelor întâlniri a devenit clar că numai eforturile noastre comune vor duce la un rezultat concret", a afirmat Hans-Peter Floren.

Comitetul Director al Nabucco şi-a exprimat, totodată, încrederea într-o decizie a Consorţiului Shah Deniz pentru alimentarea cu gaze naturale azere a gazoductului Nabucco. 

"Sunt încrezător că următoarele decizii vor fi luate în favoarea Nabucco şi că vom dezvolta mai departe proiectul. Ne-am atins ţintele, în ultimele luni", a menţionat directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International Gmb, Reinhard Mitschek.

Premierul Victor Ponta  a declarat că susţine cu tărie proiectul gazoductului Nabucco , deşi, în comparaţie cu alte ţări din zonă, dependenţa ţării noastre faţă de gazele care ar urma să fie tranzitate prin acest proiect este mică.

El a apreciat că realizarea acestui proiect reprezintă o şansă de dezvoltare pentru întreaga regiune şi posibilitatea de reducere a dependenţei faţă de gazele ruseşti.

"România a fost implicată şi este, prin Transgaz, una din ţările care susţine cu tărie realizarea acestui proiect, chiar dacă în comparaţie cu alte ţări din zonă dependenţa noastră faţă de gazele care ar urma să fie tranzitate prin acest proiect este mai mică, dar pe termen mediu şi lung, pentru România, pentru regiune, pentru că, iată, în acest an vom avea posibilitatea transportului de gaze şi în alte ţări din regiune - şi mă refer în primul rând la Republica Moldova - deci pentru întreaga regiune realizarea acestui proiect reprezintă o şansă de dezvoltare şi de siguranţă energetică: reducerea dependenţei faţă de un singur producător. În mod sigur, pentru România şi pentru întreaga regiune, pentru Europa, reprezintă un interes strategic major", a spus premierul.

Proiectul Nabucco urmăreşte accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz şi transportul acestora pe piaţa europeană. România participă activ în implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz, precum şi la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco, din 13 iulie 2009, respectiv a Acordului de sprijin al proiectului, încheiat în 8 iunie 2011.

Proiectul Nabucco a fost selectat ca principală rută de transport al gazelor naturale în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Acordul de colaborare dintre Compania Internaţională Nabucco şi Consorţiul Shah Deniz a fost încheiat în scopul realizării neîntârziate a celor două proiecte. Compania Nabucco a înaintat oferta oficială pentru resursele din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz. Decizia finală a Consorţiului Shah Deniz este aşteptată pentru luna iunie 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ