Companiile de stat încep să evolueze tot mai bine. Cazul CFR Călători

| 25 iul, 2014

CFR Călători. La doi ani de la iniţiativa Guvernului de implementare a unui sistem de management privat în companiile de stat, încep să apară tot mai multe rezulte rezultate pozitive care indică o eficientizare şi o creştere a profitabilităţii fostelor „găuri negre” din economie.

CFR Călători. Recent au fost date publicităţii rezultatele economico-financiare ale mai multor companii de stat printre care se numără şi CFR Călători, care până de curând înregistra pierderi imense şi reprezenta o veşnică povară pentru bugetul de stat. Astfel, începând din 2005 compania a raportat numai pierderi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat. Spre exemplu, numai anul trecut oficialii CFR Călători au anunţat pierderi operaţionale estimate la 390 de milioane de lei (89 de milioane de euro), faţă de nivelul de circa 537 de milioane de lei (122 de milioane de euro) în 2012.

Situaţia însă s-a schimbat în mod radical începând cu acest an. Conform datelor publicate de CFR Călători, în primul semestru al acestui an compania a înregistrat o cifră de afaceri de 970 de milioane de lei (220 milioane de euro), în creştere cu 24,5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe lângă majorarea cifrei de afaceri, managementul privat al companiei de stat a reuşit după mulţi ani să reducă cheltuielile astfel încât CFR Călători să poată reintra pe profit. La acest ultim capitol nu este însă vorba, aşa cum am fi tentaţi să presupunem de concedieri masive care ani de-a rândul au reprezentat un soi de panaceu în cazul companiilor cu probleme financiare. Per total, numărul de angajaţi ai CFR Călători s-a redus nesemnificativ, de la 13.900 anul trecut la 13.465.

Citeşte şi: Călătoria cu trenul de la Bucureşti la Constanţa va dura DOUĂ ORE. Află cum este posibil şi de când

Schimbarea esenţială pe care a dus-o însă managementul privat a fost legată de eficientizarea cheltuielilor şi introducerea criteriilor de raţionalitate economică în raport cu contractele către furnizori şi mai ales cu alegerea rutelor. Ca urmare, dacă în primele şase luni ale anului trecut compania înregistra pierderi de 31,5 milioane de euro, pentru primul semestru al acestui an compania a contabilizat un profit de 12,7 milioane de euro.

CFR Călători. Pe lângă eficientizarea utilizării resurselor disponibile pentru a scădea costurile şi realizarea unui serviciu public de transport în condiţiile unui buget de venituri şi cheltuieli echilibrat, rezultatele pozitive înregistrate de CFR Călători nu ar fi fost posibile fără creşterea numărului celor care apelează la serviciile companiei. Astfel, în primele şase luni ale acestui an CFR Călători a vândut 27,9 milioane de bilete de călătorie, ceea ce reprezintă cu 3,1 milioane mai mult faţă de vânzările înregistrate în perioada similară a anului trecut.

CFR Călători se alătură astfel celorlalte companii aflate în proprietatea statului a căror activitate a reintrat în parametrii de eficienţă economică în ultima perioadă. Printre acestea trebuie menţionate Hidroelectrica, Poşta Română sau Loteria Naţională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ