Consiliul Concurenţei către CNA: principiul "must carry" ar trebui aplicat şi la satelit

| 03 dec, 2013

Consiliul Concurenţei a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului că a declanşat o investigaţie privind principiul "must-carry", care ar trebui aplicat şi la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, aşa cum este în prezent.

Consiliul Concurenţei (CC) a informat recent, printr-o adresă, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) că, prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei numărul 921/29.08.2012, a fost declanşată o investigaţie "care are ca obiect posibila încălcare a articolului 9 din Legea concurenţei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, prin emiterea de către această instituţie a Deciziei 72/2012 ale cărei prevederi limitează autonomia comercială a întreprinderilor şi stabileşte condiţii discriminatorii pentru activitatea acestora".

Principiul "must carry" este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului şi le impune operatorilor de cablu să retransmită anumite televiziuni. Acest principiu nu este însă aplicat şi în cazul platformelor de satelit (Direct-to-Home/ DTH). Totodată, acelaşi principiu le impune şi televiziunilor retransmise în pachetul "must-carry" al cabliştilor să fie libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice şi financiare. Acest lucru înseamnă faptul că televiziunile nu mai pot primi bani de la cablişti pentru retransmisie.

CNA a stabilit pe 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu anul acesta de toţi cabliştii din România, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012.

În lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2013 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa. De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.

Petre Dincă din cadrul CNA a spus că CC a solicitat CNA să elimine articolul 12 din Decizia 72/ 2012. De asemenea, potrivit raportului realizat, Consiliul Concurenţei consideră că articolul 82 ar trebui reconsiderat şi, în acest scop, se va adresa Guvernului şi Parlamentului pentru a se iniţia o modificare a Legii audiovizualului, a mai spus Petre Dincă.

Petre Dincă a mai spus că, în cadrul investigaţiei sale, CC a chestionat şi radiodifuzori care au statut "must-carry", dar şi radiodifuzori care nu au acest statut, "adică atât televiziuni cu plată, cât şi fără". "Concluzia, spune raportul, este că se doreşte şi aplicarea «must-carry» şi pentru DTH ca opinie generală a radiodifuzorilor. Cu toate acestea, însă, în nominalizarea din raport nu observ decât două opinii, cele ale SBS Broadcasting şi ale Dogan Media International SA", a explicat Dincă.

El a mai spus că, în cadrul investigaţiei CC, a chestionat şi câteva state europene, între care Olanda şi Slovenia, în legătură cu principiul "must carry" din aceste ţări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ