Consiliul fiscal: Deficitul bugetar nu va fi depășit în urma rectificării

| 28 iul, 15:52

Consiliul fiscal consideră că rectificarea bugetară nu va determina depășirea țintei de deficit bugetar stabilită pentru acest an, însă din cauza foarte probabilă a nerealizării cheltuielilor de investiții, date fiind atât experiența din 2014, cât și realizarea programului semestrial, se arată în opinia transmisă de Consiliul fiscal pe marginea proiectului de rectificare bugetară.

"Consiliul fiscal apreciază că încadrarea în ținta de deficit bugetar pe anul în curs în contextul menținerii parametrilor actuali ai politicii fiscal-bugetare se va realiza cu ușurință, iar balanța riscurilor apare drept înclinată în direcția înregistrării unui deficit bugetar mai redus decât cel țintit, în condițiile în care sub-execuția cheltuielilor de investiții apare drept foarte probabilă, date fiind atât experiența execuției din 2014, cât și realizarea programului semestrial", se arată în documentul menționat, citat de Agerpres.

În privința veniturilor bugetare, Consiliul fiscal susține că estimările sunt fundamentate din perspectiva performanței efective la zi, dată de creștere economică peste cea prognozată inițial și de îmbunătățire a eficienței colectării.

Citeşte şi:  Victor Ponta: Administrațiile locale vor primi 1,3 miliarde de lei la rectificarea bugetară


Pe de altă parte, "Consiliul fiscal are rezerve serioase față de nivelul rectificării ascendente a programului aferent veniturilor din contribuții sociale, însă apreciază că riscul ridicat de materializare a unor venituri mai mici decât cele programate la nivelul acestei categorii de venituri este compensat de probabilitatea ridicată a unor venituri fiscale superioare celor estimate, dată fiind prudența extrapolărilor performanței obținute în primul semestru al anului", se menționează în documentul citat.

De asemenea, Consiliul fiscal este sceptic în ceea ce privește probabilitatea de materializare a estimărilor privind sumele din fonduri europene post-aderare revizuite ascendent cu circa două miliarde de lei, având în vedere performanța raportată la programul pe primul trimestru și ipoteza implicită a triplării intrărilor în a doua jumătate a anului. "Cu toate acestea, nematerializarea acestor estimări nu ar trebui să determine o creștere a deficitului bugetar, dată fiind ajustarea automată a componentei de cheltuieli bugetare asociate", se subliniază în opinia Consiliului.

În privința cheltuielilor, "realizarea acestora la nivelul programat apare drept extrem de puțin probabilă, având în vedere subexecuția masivă a cheltuielilor de investiții din primul semestru al anului curent și accelerările implicite ale fluxurilor de investiții publice necesare din perspectiva convergenței către alocarea anuală (acestea ar trebui să fie de patru ori mai mari în a doua parte a anului comparativ cu primul semestru). În acest context, operarea unei revizuiri ascendente de amploare a acestora din urmă față de programarea inițială (+2,9 miliarde de lei) cu prilejul primei rectificări bugetare (...) apare drept surprinzătoare. Execuția din anii precedenți relevă o tendință sistematică de nematerializare a alocărilor programate, în pofida unor proiecții ambițioase", precizează Consiliul fiscal.

Forul citat reclamă și nivelul programat al cheltuielilor de personal, de 49,76 miliarde de lei, respectiv 7,1% din PIB, care depășește plafonul corespunzător definit de Legea 182/2014 atât în ceea ce privește nivelul nominal, cât și ca procent în PIB cu 1,39 miliarde de lei, respectiv cu 0,28% din PIB. Potrivit Consiliului Fiscal, legislația în vigoare interzice majorarea cheltuielilor de personal pe parcursul anului cu prilejul rectificărilor bugetare."Legea 192/2014 definea plafonul aferent cheltuielilor de personal pentru anul 2015 la 48,37 miliarde de lei, respectiv 6,8% din PIB", se subliniază în documentul citat.

Consiliul fiscal menționează faptul că opinia transmisă nu ține seama de modificările operate între timp la proiectul de rectificare bugetară și notificate Consiliului fiscal în dimineața zilei de marți, 28 iulie.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ