Economia ascunsă reprezintă 28% din PIB (Consiliul Fiscal)

| 22 sep, 14:18

Economia ascunsă a României reprezintă 28% din PIB, arată studiile europene, care ne situează pe un loc fruntaş în Europa. Principala sursă a acestui fenomen o reprezintă taxele mari pe muncă, explică preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Povara taxelor și a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe de specialitate.

"Economia ascunsă a României este cu 10% mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esență, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform INS economia neobservată este de 22% din total economie, însă experții europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%. Dacă ne comparăm cu țările din ECE, concluzia este că în regiune cele mai multe țări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepția Cehiei care este sub media europeană", a spus Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, principalul factor care duce la creșterea economiei ascunse este povara taxelor și impozitelor și, în principal, povara fiscală pe muncă.

"În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocrației și aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât crește acest tip de economie. Dacă ne uităm la România se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat și angajator, salarii destul de mici față de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie", a mai spus Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a participat, marți, la conferința "România clandestină: De la problemele de piață ale producătorilor, la riscurile consumatorilor", organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

Citeşte şi: Adrian Vasilescu: Cred că opinia Consiliul Fiscal față de Codul Fiscal ar trebui luată în seamă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ