Conspirațiile din spatele blocării proiectului de la Roșia Montană?

| 13 sep, 2013

Informațiile despre implicarea lui George Soros în proiectul de la Roșia Montană nu sunt de ieri de azi, ci au câțiva ani vechime. Reputația celebrului speculator american de origine maghiară este suficientă pentru a naște întrebări cu privire la interesele sale în acest proiect. De altfel, Soros a deținut 20% din Gabriel Resources, compania care dezvoltă proiectul de la Roșia Montană, prin intermediul Newmont Mining Corp.

În 2011 și-a vândut participația la Newmont, pentru ca doar 3 luni mai târziu să o răscumpere, ba mai mult, a achiziționat acțiuni și la alte 20 de companii cu profil minier. Nu ar fi pentru prima dată când miliardarul Soros este interesat de resursele naturale din această parte a lumii, un exemplu grăitor fiind acțiunile acestuia din Kosovo.

Soros este un maestru al speculei pe bursă, pe baza căreia a strâns o avere de aproximativ 20 de miliarde de dolari, fiind supranumit „omul care a spart Banca Angliei”. Nu ar fi exclus ca fluctuațiile de preț ale acțiunilor Gabriel Resources să fie opera sa. Se pot face bani buni pe bursă, chiar dacă proiectul de la Roșia Montană nu va fi demarat. De exemplu, luni 9 septembrie, după anunțul făcut de Crin Antonescu de respingere a proiectului de lege referitor la exploatarea minieră de la Roșia Montană, acțiunile Gabriel Resources au scăzut, pentru o scurtă perioadă, cu mai mult de 70%, pentru a se stabiliza apoi în jurul a -43%, față de valoarea inițială. Mai mult, în zilele următoare acțiunile s-au apreciat cu 23%. Așadar, dacă cineva a cumpărat masiv atunci când acțiunile au scăzut dramatic, și le vinde acum, își dublează investiția. Dar să luăm un exemplu concret: compania Instinet Canada Ltd., care pe 11 septembrie, când acțiunile au fost la maximul săptămânii, a vândut aproximativ 10 000 de acțiuni ale Gabriel Resources în doar două minute. Volumul total de acțiuni tranzacționate în această zi a fost de aproximativ 2,5 milioane, și a dus la o creștere a prețului cu 15%, ceea ce înseamnă că Gabriel Resources a stârnit interesul unor investitori, în ciuda faptului că la București este din ce în ce mai clar că proiectul de lege va fi respins.

Instinet este o companie de brokeraj, aparținând Nomura Holdings. Cu o simplă căutare pe Google a numelui George Soros, alături de Nomura, găsim nenumărate știri despre tranzacții financiare în care ambele entități sunt implicate, așadar s-ar putea trage concluzia că între cele două există o legătură, pentru că, nu-i așa, cine mai crede în coincidențe?

Un lucru este clar: în timp ce în România avem un război al declarațiilor, cineva face bani buni pe seama Roșiei Montane, și cu, și fără exploatare. Oare cine să fie?

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 sep, 2013
cantautor
nu mai tulburati apele deja involburate...
e simplu,sustinem sau nu sustinem proiectul...
analizam obiectiv,luam decizia..
fara sa-mi dau cu parerea despre mediu,eu sustin orice activitate din care statul,daca nu poate singur,sa se asocieze,sa obtina profit...
nu stiu daca aceste conditii sunt indeplinite...
daca da,sa se voteze...si sa se treaca la treaba...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ