Constantin Niţă: România va exporta gaze numai după ce producţia internă va acoperi consumul naţional

| 03 feb, 2014

România va exporta gaze naturale numai după ce consumul intern va fi acoperit de producţia autohtonă, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, susţine că exporturile de gaze din ţara noastră vor putea fi posibile doar în funcţie de cererea de pe piaţa internă, iar prioritate are acoperirea consumului naţional, altfel vom fi nevoiţi să aducem volume mai mari de gaze din import.

Totodată, Departamentul pentru Energie are în plan refacerea calendarului de liberalizare a preţului gazelor în favoarea producătorilor şi a marilor consumatori, având în vedere noile evoluţii de pe această piaţă, a mai spus ministrul, adăugând că o decizie în acest sens va fi luată în vară.

El a mai afirmat că a renunţat pe moment la ideea reorganizării producătorilor de energie în companii care să utilizeze un mix de resurse, întrucât acţionarii minoritari ai producătorilor s-au opus acestui plan.

Niţă a mai vorbit în interviu şi despre relaţiile energetice dintre România şi Rusia, precum şi despre modificările ce vor fi aduse în acest an în legislaţia din domeniul petrolului şi gazelor.

"Să nu-şi imagineze cineva că vom lua producţia românească de gaze şi o vom vinde la export. Întâi trebuie să ne satisfacem cerinţele de pe piaţa internă. Nu putem lăsa consumatorii casnici şi industriali din România, să facem export, iar noi să stăm fără gaze naturale. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Ci, în funcţie de posibilităţi, dacă vor fi perioade când vom putea exporta, o vom face, dacă nu, nu. În funcţie de consumul de pe piaţa internă.

Moldova va consuma gaze româneşti

În ceea ce priveşte exportul de gaze şi energie în Republica Moldova, aveţi în vedere să acoperim integral consumul din această ţară?  "Da. Aceasta presupune ca Trangaz şi Transelectrica să-şi planifice investiţiile astfel încât în 2-3 ani să putem face acest lucru. Am finalizat conducta Iaşi-Ungheni, care trebuie extinsă spre Chişinău. Avem nevoie de ajutorul Comisiei Europene, întrucât investiţia numai pe partea românească este de 110 milioane de euro, inclusiv staţia de compresare, la fel şi pe partea moldavă. Deci există nevoie de fonduri pentru această interconectare cap-coadă, adică de la Iaşi la Chişinău.

La electricitate sunt în discuţii studii de fezabilitate. Acum studiem posibilitatea de a realiza o staţie back-to-back la Vulcăneşti, pentru a putea vinde 500-600 de MW în bandă, dar şi aceasta nu se poate facem mai devreme de un an şi necesită o investiţie de 60-65 milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ