UPDATE Corpul de control al premierului a constatat angajări ilegale la ROMATSA

| 29 mar, 2014

Corpul de control al premierului a constatat angajarea în cadrul Regiei Autonome ''Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian' - ROMATSA, cu încălcarea prevederilor legale, a unor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari.

Potrivit unei note de informare transmise sâmbătă de Guvern, acţiunea de control la ROMATSA va continua şi va fi sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării unor posibile fapte penale.

''În vederea valorificării rezultatelor, Nota de informare privind angajarea în cadrul Regiei Autonome 'Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian' - ROMATSA, cu încălcarea prevederilor legale, a anumitor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari va fi transmisă instituţiilor competente în soluţionarea aspectelor constatate, inclusiv la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării unor posibile fapte penale'', susţine Guvernul.

În urma verificărilor efectuate la ROMATSA, la data de 16 februarie 2011, doi consilieri personali ai fostului prim-ministru Emil Boc, respectiv Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea, au formulat cereri de angajare în cadrul regiei.

Cu adresa nr. 3080/13.02.2014, reprezentanţii ROMATSA au comunicat Corpului de control al prim-ministrului faptul că 'scrisorile de intenţie ale celor două persoane amintite, depuse în vederea angajării în cadrul regiei, au fost aprobate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii', prin semnătura secretarului general al MT, Gheorghe Dobre.

În nota Corpului de control se precizează faptul că, potrivit Contractelor colective de muncă aplicabile în cadrul ROMATSA, în vigoare în perioada 2011 - 2013, competenţa de a stabili condiţiile de ocupare a posturilor vacante şi de a angaja revenea, în mod exclusiv, directorului general al ROMATSA, prin emiterea unor decizii în acest sens, cu respectarea legii şi a prevederilor din contractul colectiv de muncă.

'Aprobarea de către secretarul general din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Gheorghe Dobre, a cererilor de angajare în cadrul ROMATSA formulate de către Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea la data de 16.02.2011 s-a făcut prin încălcarea competenţei de angajare în cadrul ROMATSA, care revenea, în mod exclusiv, directorului general al Regiei', precizează sursa citată.

O altă neregulă constatată vizează examinarea celor doi candidaţi pentru funcţii în cadrul ROMATSA. În procesul verbal privind examinarea acestora, se precizează că Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea s-ar fi prezentat la sediul ROMATSA, la ora 10,00, şi ambii ar fi obţinut nota 9,75 în urma evaluării.

În nota Corpului de control se precizează, însă, faptul că datele înscrise în procesul verbal nu sunt în concordanţă cu registrul de evidenţă a accesului persoanelor, potrivit căruia în data în care ar fi fost evaluaţi, 28 februarie 2011, cei doi consilieri ai fostului premier Emil Boc nu ar fi intrat în clădire, deşi prezenţa lor era obligatorie pentru evaluare.

Mai mult, comparând cele două lucrări, s-a constatat faptul că niciuna dintre acestea nu conţine menţiuni privind locul, data şi ora examinării, datele de identificare a autorilor, fiind doar semnate olograf pe ultima pagină.

'Subiectele la proba scrisă au fost diferite, cu excepţia subiectului privind 'cota de impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice', care a fost tratat în mod identic de către Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea, respectiv prin utilizarea aceloraşi informaţii şi idei, fiind identificate inclusiv aceleaşi greşeli de punctuaţie', se arată în nota de informare transmisă de Executiv.

Potrivit sursei citate, în baza rezultatelor obţinute la examenul scris de cei doi consilieri, au fost semnate contracte de muncă, pe durată nedeterminată, pe salariul de bază brut lunar de 9.910 lei, la care se adăuga un spor pentru vechimea în muncă de 10%. 

Astfel, în perioada 1 martie 2011 - 31 decembrie 2013, Darius Cristian Pintilie a realizat venituri brute în cuantum total de 542.211 lei, din care suma de 195.627 lei a fost obţinută în perioada 16 martie 2011 - 30 aprilie 2012, când acesta nu a desfăşurat activităţi în cadrul ROMATSA, nefiind prezent la serviciu.

'În perioada menţionată, acesta a beneficiat de prime de vacanţă astfel: în luna septembrie 2011 - 18.018 RON, în luna august 2012 - 22.532 RON şi în luna iunie 2013 - 23.554 RON', mai precizează documentul remis, sâmbătă, AGERPRES.

În ceea ce-l priveşte pe Marius Buzea, acesta a realizat venituri brute, în perioada 1 martie 2011 - 31 decembrie 2013, în cuantum total de 526.024 lei, din care suma de 220.523 lei a fost obţinută în perioada 16 martie 2011 - 30 aprilie 2012, când nu a desfăşurat activităţi în cadrul ROMATSA, nefiind prezent la serviciu.

'În perioada menţionată, acesta a beneficiat de prime de vacanţă astfel: în luna mai 2011 - 18.018 RON, în luna februarie 2012 - 21.622 RON şi în luna ianuarie 2013 - 22.532 RON. În concluzie, s-a constatat faptul că ROMATSA a înregistrat, în mod netemeinic şi nelegal, în perioada 16.03.2011 - 30.04.2012, cheltuieli în cuantum total de 473.808 RON aferente veniturilor plătite celor doi, care nu au fost prezenţi la locul de muncă', se mai arată în notă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ