Băsescu vorbea despre depolitizare referindu-se la guvernul Boc? Cazul Romatsa

| 31 mar, 2014

În timp ce Traian Băsescu ține lecții despre depolitizare actualei guvernări, un raport al Corpului de Control demonstrează negru pe alb cum în perioada cabinetului condus de Emil Boc, ROMATSA a fost politizată.

La fel ca de atâtea ori, preşedintele Traian Băsescu oferă "sfaturi" actualei guvernări în domenii în care cabinetele pe care le-a girat au reușit doar să stabilească un standard negativ. Ultimul exemplu în acest sens îl constituie declaraţiile privind depolitizarea făcute de şeful statului la prezentarea bilanţului activităţii Serviciului Român de Informaţii pe anul 2013, unde a declarat că ANAF-ul nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor din pricina faptului că numirile la vârful acestei instituţii au fost politice: "Ne plângem că nu adunăm veniturile programate, deşi economia creşte. Depolitizaţi ANAF-ul şi veniturile vor creşte".

Numai că, în timp ce Traian Băsescu ține lecții despre depolitizare actualei guvernări, un raport al Corpului de Control demonstrează negru pe alb cum în perioada cabinetului condus de Emil Boc, ROMATSA a fost politizată și transformată într-un adăpost în fața austerității pentru tot soiul de apropiați ai regimului.

Printre aceștia se numără doi consilieri ai fostului premier Emil Boc, angajați pe post de inspectori şi experţi în servicii de trafic aerian, în anul 2011. În urma anchetei a reieșit că unul dintre aceștia, pe numele său Darius Pintilie, a fost angajat anterior ocupării postului de la ROMATSA ca fotograf, agent de vânzări şi inspector la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, după ce a absolvit Facultatea de Mecanică. Celălalt consilier al fostului premier, Marius Buzea a lucrat ca şofer al PDL şi a fost ulterior numit consilier al lui Emil Boc, acesta având studii superioare în domeniul ingineriei produselor alimentare.

Altfel spus, singura ”calificare” a celor doi pentru posturile ocupate la ROMATSA era legătura politică cu premierul Boc. Grație acestei legături, Darius Pintilie şi Marius Buzea au fost angajaţi în cadrul ROMATSA cu un salariu brut lunar de 9.910 lei, ulterior acesta fiind majorat la 11.777 lei, cei doi păstrându-și și funcțiile de la Guvern.

De asemenea, în raportul Corpului de Control se constată că foștii consilieri ai lui Emil Boc au fost angajaţi în urma unui examen scris, cu toate acestea în evidenţele instituţiei reiese că ambii au intrat în clădirea ROMATSA pentru prima dată abia la un an şi două luni după data examinării. Mai mult, în urma studierii lucrărilor de la examinare s-a constatat că acestea nu conţineau date despre autor, data şi ora examinării, cei doi având un subiect scris identic, cu aceleaşi informaţii şi având aceleaşi greşeli de punctuaţie.

Iar cazul celor doi nu este singular. Astfel, raportul Corpului de Control al Guvernului a mai arătat că şi alte persoane care făceau parte din cercul de colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari au mai fost angajate ilegal în cadrul ROMATSA. Printre acestea se numără și Cristina Pallos, director de cabinet al fostului ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, care a fost numită membru în Consiliul de Administraţie al ROMATSA prin ordin al ministrului. Aceeaşi anchetă a identificat şi cazul soţiei şi fiicei secretarului general din Ministerului Transporturilor, Tiberiu Baruletiu, care au fost angajate în cadrul ROMATSA, cele două neintrând niciodată în sediul instituţiei deşi au fost remunerate cu sume consistente.

Cazurile prezentate de raportul Corpului de Control al Guvernului demonstrează o dată în plus ipocrizia declaraţiilor lui Traian Băsescu. Șeful statului ar fi mai potrivit să dea lecții despre politizare decât despre cum trebuie redusă influența politicului asupra instituțiilor statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ