Corupţii, fără cătuşe şi arest preventiv

| 30 mar, 22:34

Politicienii, dar nu numai, ar putea fi scutiţi de umilinţa încătuşării şi a arestului preventiv, pentru acuzații cum ar fi cele de corupție.

Sub pretextul exceselor comise de către autorităţi faţă de persoane cercetate penal, unii senatorii social-democraţi propun păstrarea practicii arestului preventiv doar pentru persoanele care comit acte de violenţă. Deşi proiectul poartă semnătura mai multor parlamentari PSD şi va fi discutată chiar mâine de senatorii jurişti,atât liderul PSD, Victor Ponta, cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu susţin că nu ştiu nimic despre el.

Proiectul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae prevede că arestarea preventivă să aibă două grade - la domiciliu şi arestul sever. În plus, cei acuzaţi de corupţie au fost scoşi din categoria celor ce pot fi trimişi în arest sever.

Corupţia, scăpată de sub incidenţa arestului preventiv

„Măsura arestului sever poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, o infracţiune de trafic de stupefiante, de arme, de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani ori mai mare şi se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”. „ Arestarea preventivă nu poate fi o soluţie la situaţii în care nu este implicată violenţa sau acte îndreptate împotriva siguranţei statului în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă acolo probabil există o stare de pericol pentru ordinea publică, o stare de pericol depistabilă sau acea stare de temere în societate atunci când acea persoană este cercetată în stare de libertate”, a spus Şerban Nicolae, senator PSD.

În cazul persoanelor cercetate şi judecate pentru infracţiuni de corupţie, iniţiatorii propun arestul la domiciliu, fără a fi încătuşaţi. Mai mult, cei aflaţi în această situaţie îşi pot alege imobilul unde să poată suporta arestul.

S-a creat senzaţia că arestarea preventivă ar fi un soi de pedeapsă anticipată şi chiar s-a impus în opinia publică această percepţie. Avem cazuri de parlamentari care au fost cercetaţi în libertate, judecaţi, condamnaţi fără ca să fie nevoie de arestarea lor preventivă, ceea ce arată că arestarea preventivă nu este o condiţie sine qua non în cercetarea penală în cazuri de corupţie sau de evaziune fiscală, avem cazul lui Dan Voiculescu, de foşti miniştri, Relu Fenechiu... din acest punct de vedere, eu consider că se face un exces prin arestare, prin încătuşare”, a explicat Şerban Nicolae, senator PSD. Proiectul de modificare a procedurilor penale nu este însuşit de PSD. Nici conducerea Senatului nu ar avea cunoştinţă de el, deşi a fost trimis de Biroul Permanent către comisii.

Nu cunosc proiectul de care mă întrebați. Nu cunosc. Da, când o să le cunosc, o să va comunic”, a spus Victor Ponta, preşedintele PSD. „S-a depus la Senat o lege prin care se renunță la procedura arestării preventive. Nu sunt încă la curent cu aceasta”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. Proiectul de lege va intra în lucru la comisia juridică, după ce a primit aviz negativ din partea Guvernului, dar a fost avizat pozitiv la Comisia pentru drepturile omului a Senatului.

Citeşte şi:  DOLIU în PSD: un politician şi soţia sa au murit

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 mar, 08:17
Florin
O sansa noua
Dacă îţi doreşti sincer să câştigi bani mai mulţi decât la ora actuală, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să înveţi să acorzi mult mai puţină atenţie lucrurilor pe care le spun sau le fac cei din jurul tău şi mult mai multă atenţie "micuţei voci" care îţi vorbeşte în sinea ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email
[email protected]
30 mar, 23:39
INFORMATZII
........ce "vrãjealã" mã'.........ponta shi tãriceanu se "fac" doar cã "ei nu shtiu nimic".........de fricã, mã'..........cã urmeazã ei dupã borfashu' bãsescu traian shi gashca lui..........la câte au fãcut e normal sã le fie fricã........dar de scãpat , nu scapã nici unul........este SCRIS........chiar asha TUPEU are ponta !!!?????.....nu este el cel care la numit ministru la finantzele ROMÂNIEI pe borfashu'borfashilor vâlcov !!!????......familia lu' ponta este urmãritã penal........urmeazã shi borfashu'ponta..........nici nu o sã le vinã a crede ROMÂNILOR cât de repede o sã-i vadã dupã gratii........asta e "putzin" spus........"datoriile" shi "socotelile" pe care le vor da se vor plãti cu sânge, pentru cã prea au "supraîncãlzit"ceea ce pot suporta ROMÂNII.....la GREU..........nu s'o nãscut pe pãmânt sau în ceruri ãla care sã-i scape.............

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ