Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 4%, în trimestrul doi

| 03 sep, 2013

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 4,01% în trimestrul II 2013, faţă de trimestrul precedent, şi de 5,97% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate astăzi.

Faţă de primele trei luni ale acestui an, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice, cu excepţia construcţiilor (-1,28%). Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (15,97%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (14,22%) şi intermedieri financiare şi asigurări (10,37%).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (3,94%, respectiv 5,99%), precizează INS.

În trimestrul II 2013, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,99%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,07%. Creşterile înregistrate de cele două componente pentru indicii în formă brută (neajustată) au fost de 3,92%, respectiv 4,00%.

Faţă de acelaşi trimestru din 2012, creşterea indicilor în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,97%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 5,99%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (5,97%, respectiv 5,98%).

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în administraţie publică (16,91%), învăţământ (15,25%), sănătate şi asistenţă socială (13,92%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,44%), ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-0,84%) şi în informaţii şi comunicaţii (-0,87%).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ