Cota progresivă de impozitare nu a fost anunţată de USL de ieri, ci de doi ani

| 13 feb, 2014

În lipsa unor teme mai productive de dezbatere, presa aservită Cotroceniului a identificat un nou subiect care creează deranj în tabăra liberalilor – Strategia Fiscal Bugetară 2014-2016 anunţată de Guvernul Ponta. Vârful de lance al strategiei este reprezentat de introducerea treptata a unei grile de impozitare progresive.

Astfel, actuala formulă de impozitare a veniturilor ar urma să fie înlocuită cu o nouă formulă - cote de 8%, 12% şi 16%. Cu alte cuvinte, introducerea cotei progresive va menţine ca prag maximal cota de 16%, dar va viza scăderea diferenţiată a cotelor de impozitare pentru catăţenii cu venituri mici şi medii.

Toate încercările unei părţi a presei de a prezenta planul Executivului drept un motiv de conflictualitate în interiorul USL arată maniera tendenţioasă în care mijloacele de presă apropiate Cotroceniului încearcă să deturneze dezbaterea, în sensul accentuării divergenţelor din USL. În realitate însă, introducerea unei cote progresive de impozitare a fost prevăzută ca angajament electoral în baza căruia USL a câştigat alegerile din decembrie 2012, cât şi ulterior în programul de guvernare.

De altfel, tema a fost clarificată de însuşi premierul Ponta, la începutul şedinţei de guvern de miercuri "Apreciez foarte mult că astăzi s-a aflat în sfârşit un lucru pe care l-am stabilit în USL din 2011, l-am pus în acordul de parteneriat al USL, în programul de guvernare, l-am anunţat împreună cu toţii şi anume că nu creşte cota unică de la 16%. Rămâne unică pentru toate societăţile comerciale şi pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate încercăm să o ducem la 12% şi la 8%, aşa cum am trecut în acelaşi program reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi reducerea TVA", a explicat primul ministru. De asemenea, conform strategiei, Cabinetul Ponta ar urma sa diminueze contribuţia socială la angajator cu 5%, precum şi cota standard de TVA.

Toate măsurile cuprinse în Strategia Fiscal Bugetară 2014-2016 sunt aşadar convenite la nivelul USL de peste un an de zile, iar implementarea acestor politici vizează, de fapt, asumarea angajamentelor USL. Vorbim despre măsuri fiscale care vin în întâmpinarea aşteptărilor populaţiei şi în special în sprijinul românilor cu venituri modeste care vor rămâne astfel cu mai mulţi bani în buzunar ca urmare a reducerii grilelor de impozitare.Stimularea consumului este o altă consecință pozitivă a acestei decizii care va ajuta suplimentar economia românească.

Prin urmare, agitaţia din mass-media este aberantă. S-a ajuns la situaţia paradoxală în care Executivul este luat la ţintă, culmea, pentru că doreşte să implementeze propriul program de guvernare şi propriile angajamente, aşa cum au fost ele girate de către electorat. La acest punct, dacă PNL doreşte cu adevărat depăşirea blocajului la nivelul guvernului, tema poate fi un test important. Astfel, liberalii au ocazia de a susţine o strategie care a fost agreată la nivelul coaliţiei acum mai mult de un an de zile. Şi nu doar prin vorbe, ci mai ales printr-o asumare fără echivoc la nivelul coaliţiei de guvernare. Ar fi, poate, un pas în direcţia soluţionării sincopelor care au afectat USL în această săptămână, generate de ambiţiile exagerate ale lui Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 feb, 2014
GoPonta4President!
deci asa au castigat...
au promis cota progresiva...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ