Cota unica nu poate fi redusă acum. Restul e poveste

| 21 aug, 2013

Practic, dorința exprimată de liderii PDL ar reprezenta fie tăierea din nou a cheltuielilor, lucru care ar însemna măsuri de austeritate dure, care ar elimina creșterea economică, fie introducerea de noi taxe și impozite.

Într-o conferință de presă susținută luni de prim-ministrul Victor Ponta și de vicepremierul Daniel Chițoiu, USL și-a prezentat poziția cu privire la propunerile democrat-liberalilor de reducere a cotei unice de la 16% la 12% și de creștere a salariului minim la 1.000 de RON.

Fără să respingă de principiu aceste idei, premierul a arătat că impactul bugetar al unor astfel de măsuri ar fi prea mare și ar garanta creșterea nepermisă a deficitului, o decizie care nu este viabilă pentru creșterea susținută a economiei românești.

Victor Ponta a subliniat că propunerile reprezentanților PDL sunt de natură să provoace un deficit de circa 12 miliarde de lei, iar acest impact nu ar putea fi sustenabil fără implementarea unor măsuri dure, cu care Guvernul nu este de acord. Acestea sunt cifre cunoscute deja de majoritatea economiștilor care au avut în analiză și în trecut o astfel de măsură.

Practic, dorința exprimată de liderii PDL ar reprezenta fie tăierea din nou a cheltuielilor, lucru care ar însemna măsuri de austeritate dure, care ar elimina creșterea economică, fie introducerea de noi taxe și impozite.

Presupunând că PDL nu dorește din nou abuzarea pensilor și salariilor, putem ajunge la concluzia că la mijloc este un simplu joc de imagine. În condițiile în care în ultimii patru ani nu au fost implementate aceste măsuri propuse acum, iar situația era una scăpată de sub control, un exercițiu de sinceritate din partea lui Vasile Blaga ar fi extrem de util pentru redescoperirea rolului PDL ca reprezentant al Opoziției.

Totuși, discuțiile recente reprezintă și o oportunitate. O nouă atitudine poate fi aplicată față de mecanismul de relaționare dintre Putere și Opoziție. Spre deosebire de modul conflictual în care fostul regim condus de președintele Traian Băsescu a înțeles să facă politică și să interacționeze în cadrul Parlamentar, astăzi este necesară o deschidere mai mare către practicile democratice și o colaborare între Putere și Opoziție în interes național.

O forță de Opozițe activă, dialogul, argumentele și o atitudine europeană modernă se pot dovedi utile pentru evoluția României, dar acestea nu trebuie simulate prin ipocrizia unor propuneri nerealiste și a unui bluf la adresa românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ