Crăciun și Tokes vorbesc pe aceeași limbă. În numele cui?

| 27 sep, 2013

Pozițiile celor doi fac referire la interzicerea mineritului cu cianuri, deși acesta este departe de a fi un proces folosit doar în România. În fapt, este dominant în Nordul-Europei. Similaritatea argumentelor poate trimite însă la altceva – la faptul că, prin vocile celor doi, se exprimă de fapt interesul celor care doresc să blocheze un anumit tip de tehnologie care avantajează statele cu resurse ale subsolului precum România.

Miercuri, europarlamentarul Laszlo Tokes, împreună cu mai mulți europarlamentari PPE maghiari, au solicitat audierea reprezentanților CE în Comisia pentru Mediu a Parlamentului European.

"Încă în urmă cu trei ani ne-am ridicat împotriva mineritului cu tehnologie de cianură la Roşia Montană şi s-a şi votat cu un procent de 80% şi, de aceea, de atunci încoace încercăm să convingem CE să dea ascultare acestei hotărâri şi să interzică deschiderea noilor mine cu tehnologie de cianură. Dar până acum CE ignoră în mod scandalos voinţa democratică a majorităţii
covârşitoare a deputaţilor celor 500 de milioane de cetăţeni ai Europei", a declarat Laszlo Tokes după dezbatere.

La doar o zi după, Claudiu Crăciun, cunoscut drept unul dintre liderii protestelor din Piața Universității, susținea, ca explicație la refuzul de a participa la dezbaterile din comisia parlamentară specială dedicată proiectului minier de la Roșia Montana, că "revendicările (protestatarilor – n.n.) sunt clare: această lege neconstituţională trebuie retrasă, mineritul cu cianuri, interzis, contractul cu RMGC, anulat. Dorim de asemenea includerea Roşia Montană în patrimoniul UNESCO".

În mod ciudat, sau poate nu, ambele poziții fac referire la interzicerea mineritului cu cianuri, deși acesta este departe de a fi un proces folosit doar în România. În fapt, este dominant în Nordul-Europei. Similaritatea argumentelor poate trimite însă la altceva – la faptul că, prin vocile celor doi, se exprimă de fapt interesul celor care doresc să blocheze un anumit tip de tehnologie care avantajează statele cu resurse ale subsolului foarte bogate diversificate, așa cum este România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ