Creierul lui Albert Einstein: Misterele din jurul geniului, păstrate timp de 50 de ani

| 18 iun, 2014

Deşi cântăreşte cât un creier normal, creierul lui Albert Einstein, una dintre cele mai spectaculoase minţi pe care Fizica le-a avut în secolul 20, prezintă caracteristici neobişnuite care au fost scoase la iveală în urma cercetărilor realizate de curând.

Informaţiile despre creierul lui Albert Einstein au rămas învăluite în mister până de curând, când fotografii şi mostre de ţesut au reapărut la suprafaţă.

După moartea lui Einstein în 1955, doctorul Thomas Harvey de la spitalul din Princeton, i-a îndepărtat creierul şi l-a păstrat mai mulţi ani într-un loc necunoscut.

Odată cu recuperarea unor fotografii şi mostre de ţesut din creierului lui Einstein, oamenii de ştiinţă au putut identifica caracteristicile neobişnuite care ar putea explica inteligenţa sa. Dovezile descoperite arată şi ce s-a întâmplat după ce creierul a fost îndepărtat de către Harvey.

► Albert Einstein a murit de hemoragie internă în spitalul Princeton pe 18 aprilie 1955 la vârsta de 76 de ani

► Corpul lui Einstein a fost mutat din spital într-o casă funerară din Princeton, după care a fost incinerat în Trenton. Creierul său a fost dat dispărut timp de mai mulţi ani.

► Jurnalistul Steven Levy a descoperit în 1978 locul unde se afla creierul ce fusese conservat într-un borcan. Indiciile au condus către doctorul Thomas Harvey.

► Doctorul Harvey a scos creierul lui Einstein cu scopul de a-l studia. O chestiune controversată este faptul dacă ar fi avut permisiunea de a face acest lucru.

► Harvey a fotografia creierul şi l-a tăiat în 240 de secţiuni pentru analize microscopice.

► Astăzi, părţi din creierul lui Einstein sunt împrăştiate în toată lumea. Cele mai multe se află la Universitatea de Medicină din Princeton. 46 de şuviţe din creier sunt expuse din 2011 la Muzeul Mütter şi la Librăria Istorică Medicală din Philadelphia. Alte părţi au fost prezentate anul acesta între lunile martie şi iunie la Londra.

► Fotografiile care ilustrează creierul intact, făcute de Harvey, au fost considerate pierdute până recent, când 14 poze au fost donate din partea proprietăţii lui Harvey către Muzeul Naţional de Sănătate şi Medicină din Silver Spring, statul Maryland.

► O aplicaţie Apple a fost dezvoltată de către Muzeul Naţional de Sănătate şi Medicină din Chicago pentru a analiza imagini microscopice ale creierului lui Einstein.

► O descoperire ciudată - studiile recente au arătat că anumite regiuni ale creierului lui Einstein erau răsucite în mod neobişnuit. În plus, lobii parietali prezentau o "extraordinară asimetrie", a relatat Dean Falk, antropolog al Universităţii de Stat din Florida.

► Cercetările au descoperit că creierul lui Einstein avea mai multe celule gliale decât un creier obişnuit (celulele "nevroglice", au rolul de susţinere a neuronilor, de hrănire a acestora - n.r.).

► Cu toate acestea, creierul lui Einstein cântărea aproape cât unul normal, în jur de 1,22 kg.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ