Creşterea pensiilor cu 40% a trecut de Parlament. Amendamentul PSD a trecut cu 242 voturi "pentru"

| 22 sep, 13:58

Amendamentul PSD privind creşterea pensiilor cu 40%, în loc de valoarea de 14%, cum este specificată de Guvernul PNL în ordinul de rectificare bugetară, a fost adoptată de către Parlament cu 242 voturi "pentru" şi 147 "împotrivă".

Proiectul de lege pentru aprobarea rectificării bugetului de stat, cu modificările impuse de PSD, a fost adoptat cu 242 de voturi pentru, 147 împotrivă. Proiectul de aprobare a rectificării bugetului asigurărilor sociale a fost adoptat cu voturi 246 pentru și 104 împotrivă.

Citeşte şi Marcel Ciolacu, după votarea creşterii pensiilor cu 40%: "Am făcut dreptate pentru cinci milioane de pensionari"

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat de la începutul ședinței Parlamentului, că PNL va ataca la CCR aceste proiecte care includ amendamentele PSD. "Vom ataca la CCR aceste proiecte şi vom face tot ce ţine de noi pentru a scăpa ţara de PSD. Duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD", a spus Roman.

În timpul dezbaterilor, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a acuzat PSD că vrea „să arunce țara în aer”, potrivit Hotnews.ro.
"Nu-mi vine să cred că discutăm despre asta azi. Nu există o sursă de finanțare pentru această creștere. OK, poate era în legea originală.  Dar nici acolo nu scrie. Legea a fost făcută fără sursă de finanțare. Să demontăm ipocrizia din Parlament, citez documentul fostului ministru de Finanțe de la PSD, care spunea că această majorare se face numai cu tăierea investițiilor. El recomanda de atunci reevaluarea graficului de creștere a pensiilor. Ceea ce se întâmplă azi în parlament, este un act de agresiune la adresa stabilității economice a României. Toată lumea se uită la noi acum. Agențiile de rating, băncile, toată lumea. PNL va vota împotrivă", a declarat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

În cadrul dezbaterii, deputatul PSD Alfred Simonis a afirmat: "V-ați luat la trântă cu bătrânii României. Oameni care au muncit pe brânci pentru ca această țară să ajungă unde e astăzi. În alte țări, bătrânii sunt venerați. 5 milioane de oameni așteaptă dreptate.  Le-ați promis, până ați ajuns la putere și dup-aia ați modificat discursul. Opriți-vă din furat și veți avea bani".
În plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, senatorul UDRM Tanczos Barna a afirmat că parlamentarii Uniunii susţin majorarea pensiilor pentru a respecta două principii: al consecvenţei şi al predictibilităţii.
"Sunt cel puţin două elemente care lipsesc cu desăvârşire din politicile publice din România: predictibilitatea şi consecvenţa. (...) Nu este o simplă rectificare de buget. Miza votului de astăzi este majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, prin legea 27/2019, şi respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situaţia de astăzi este mult diferită de situaţia bugetară de atunci, din momentul în care a fost decisă majorarea pensiilor cu 40%. Miza votului nostru de astăzi este respectarea celor două principii: al consecvenţei şi al predictibilităţii. Noi, cele două grupuri parlamentare UDMR din Senat şi Cameră, vom fi consecvenţi şi astăzi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum am susţinut de la bun început această decizie", a precizat el în cadrul şedinţei.

Pe 16 septembrie, Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare cu amendamente rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor; la suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi la suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ