Crin Antonescu a trântit ușa unei dezbateri necesare

| 11 sep, 2013

Respingerea subită a proiectului Roșia Montană de către președintele PNL a trântit ușa dezbaterilor din Parlament și a deschis calea populismului ca orientare politică de bază pentru liberali. Datorită ambiției sale de a ajunge președinte, Antonescu demonstrează că este dispus să încalce orice înțelegere doar pentru a profita de beneficiile de imagine pe care le aduce conformarea în fața presiunilor străzii.

Auto-intitulându-se recent “lider al opoziției”, Crin Antonescu a decis să se extragă din ecuația Uniunii Social Liberale și să decidă soarta unor proiecte strategice de investiție de unul singur, fără consultarea prealabilă a partenerilor de guvernare și fără a mai permite Parlamentului să-și formuleze o opinie argumentată asupra subiectului.

Dezbaterea pe marginea proiectului Roșia Montană ar fi fost o dovadă de responsabilitate politică și o oportunitate pentru majoritatea USL să conlucreze pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România într-o chestiune atât de sensibilă. Dar, într-un stil populist și ușor superficial, care amintește de controversele privind folosirea numelui lui Tudor Chirilă pentru a-și face imagine în campania electorală din 2009, Antonescu s-a substituit legislativului și a luat partea oamenilor din stradă, ignorând atât nevoile de locuri de muncă ale localnicilor din Roșia Montană, cât și despăgubirile pe care România trebuie să le plătească pentru că a respins proiectul fără analiză și dezbatere.

Preocuparea pentru propria imagine și miza mare a alegerilor din 2014 îl forțează pe președintele PNL să renunțe la echilibrul responsabilității și să aleagă soluțiile minimaliste pentru rezolvarea unor probleme complexe. În acest caz, refuzul ferm de a permite organizarea unei dezbateri pe o temă importantă înseamnă că vom rămâne doar cu impresia că partizanatul în această privință ne-a informat asupra beneficiilor și riscurilor. Dimpotrivă, iluzia că a avut loc un proces democratic este extrem de dăunătoare. Protestele de stradă nu vor putea înlocui niciodată dezbaterile serioase și echivalează, din păcate, cu un pumn în gura Parlamentului. Iar cel responsabil pentru acest eșec al dialogului este nimeni altul decât Crin Antonescu, care nu a mai avut răbdarea demnă de un lider politic cu experiență.

Una dintre principalele întrebări care se pot pune în acest moment este: românii doar au impresia că au fost informați, sau chiar cunosc toate detaliile tehnice și elementele de fond care privesc proiectul minier? Într-adevăr, nimeni nu poate nega riscurile pe care le prezintă utilizarea unei tehnologii bazate pe cianuri pentru a separa metalele prețioase de rocă, dar a mai avut cineva răbdarea de a asculta detaliile despre măsurile luate pentru protecția mediului și garanțiile propuse? De asemenea, dincolo de sloganul „Uniți Salvăm Roșia Montană!”, a mai rămas ceva în mintea românilor după toată frenezia media de zilele trecute?

Adevărul este că Crin Antonescu s-a grăbit, a luat o decizie fără măcar să consulte proiectul de lege propus de Guvern și a subminat în acest fel autoritatea decizională a Parlamentului, refuzând dreptul reprezentanților cetățenilor de a pune în balanță toate aspectele proiectului. În același timp, printr-o singură declarație, Antonescu a șters de pe harta economică a României județul Alba.

Oare își va asuma președintele PNL prețul politic pentru dinamita simbolică pe care a pus-o pe treptele Parlamentului sau va pluti în continuare pe valul populismului până în fotoliul de la Palatul Cotroceni?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 sep, 2013
cantautor
deci nu mai exista economic jud Alba?
sa va desfinta atunci si jud.Vaslui?(gaze sist)...
scenariu apocaliptic,demn de o cauza mai buna...
deci cine nu este cu noi este impotriva noastra...
primitiva gandire...
Antonescu are si el voie la o opinie(buna sau rea) iar guvernul las a pasat responsabilitatea pe un parlament la fel...de USL
"Succesuri."..
Asta-i realitatea...
Si fii linistit,Ponta a promis ca va gasi o alternativa la locurile de munca ,la Rosia...
Ce,nici pe dumnealui nu-l crezi?N-ai sa vezi...
11 sep, 2013
Snaider Paul
Rosia...albastra
Usa trebuia trantita mai de mult. Proiectul Rosia Montana este un atac la adresa natiunii romane. Sa stea aurul acolo inca doua mii de ani daca niste jigodii de guvernanti care au indatorat tara cu zeci de miliarde de euro nu-s in starea sa extraga uriasele rezerve . Antonescu este cel care fuge dupa imagine, sau Ponta care sta in genunchi in fata strinatatii doar, doar ajunge presedintele Romaniei ? Tare prosti ne mai cred unii politruci travestiti in jurnalisti.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ