Crin Antonescu atacă dar rămâne în offsaid

|

În ultimul interviu pe care preşedintele PNL l-a susţinut într- emisiune la un post de televiziune, Antonescu a început un atac hotărât atât la adresa partenerului său Victor Ponta cât şi la adresa PSD-ului în ansamblu. Pactul de coabitare, disfuncţionalităţile de la guvernare şi din USL, vizita lui Ponta în Statele Unite, toate au constituit linii de atac pe care preşedintele Senatului Crin Antonescu nu a ezitat să le folosească.

Miza acestor atacuri este destul de simplă. Antonescu a început o cursă pentru determinarea adversarului, în cazul acesta Victor Ponta, de a rupe într-un fel sau altul USL-ul. Strategia de atac a lui Antonescu este determinată de asemenea şi de rezultatele dezastruoase pe care acesta le are în sondaje faţă de tânărul premier Victor Ponta, dar ne vom întoarce la acest subiect puţin mai târziu.

Este de înţeles de ce Antonescu atacă public PSD-ul şi pe Victor Ponta. Ceea ce s-ar părea inexplicabil pentru un politician care este în cădere liberă la capitolul încredere, devine clar atunci când îl introducem în ecuaţie pe Traian Băsescu. Poziţionarea lui Antonescu este în primul rând departe de preşedintele ţării, Traian Băsescu. Aceleaşi tactici şi strategii îi dictează liderului PNL să îl plaseze pe Ponta în aceeaşi categorie cu Băsescu. Tactica nici măcar nu ar fi atât de rea dacă ar avea măcar un sâmbure de adevăr care să o susţină. Sâmburele de adevăr pe care Antonescu îl vede este pactul de coabitare, care, simbolic crede acesta, l-ar plasa pe Ponta în siajul lui Băsescu sau invers, oricum, pe amândoi în aceeaşi barcă. Aici este greşeala pe care Antonescu o face, grăbindu-se, sărind la atac, neglijează faptul că Băsescu a făcut şi ar face orice dar să îl îmbrăţişeze pe Ponta nu poate.

Antonescu rămâne în afara jocului şi, cel mai probabil, anul viitor se va adeveri promisiunea pe care preşedintele Senatului a făcut-o înainte de suspendarea (nr. 2) lui Băsescu: „Eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din politcă.” Crin s-a plasat singur singurel într-o aporie şi pentru a realiza acest lucru trebuie să privim lucrurile puţin în perspectivă. Pasul la offside-ul în care a rămas Antonescu a fost făcut, cumpătat, de Victor Ponta. Strategia acestuia de a nu-l ataca public pe Crin a funcţionat, Antonescu este cel care public, este capabil de ruperea USL-ului, el este cel care agresează un pact în care toţi membri şi simpatizanţii USL  cred, fie că aceştia sunt din partea PSD, din partea PNL sau din alte părţi. De fiecare dată când Antonescu atacă USL-ul din interiorul USL-ului mai pierde o mică bucăţică din simpatia celor care au votat în număr foarte mare Uniunea Social Liberală. În tot acest timp, Ponta este şi ţinta atacurilor lui Băsescu ceea ce îl plasează pe premier în topul preferinţelor electorale. Relaţia dintre cei trei nu îi dăunează preşedintelui Băsescu care a recâştigat o parte din popularitatea pierdută, nu îi dăunează nici lui Ponta care are o atitudine constructivă şi este văzut ca singurul care vrea să ţină USL-ul unit şi puternic împotriva lui Băsescu iar Crin Antonescu este marele perdant care nu înţelege că o atitudine agresivă faţă de USL îl scoate în afara jocului şi îi dă o singură perspectivă, apropierea de PDL, un loc în care nimeni nu ar vrea să fie acum.

Antonescu este crezut din ce în ce mai puţini de oameni. Atacurile sale au un efect clar de bumerang. Dacă ne uităm la scăderea constantă pe care liderul PNL o are în sondaje ajungem la concluzia că PSD-ul poate, la un moment dat, să nu îl mai susţină pentru funcţia de preşedinte, moment în care Antonescu a pierdut orice perspectivă politică. Lângă PDL nu are loc, Băsescu nu îl va vrea şi chiar propriul său partid este fisurat de personalităţi concurente cum ar fi Călin Popescu  Tăriceanu.

Dacă va fi cineva care va duce la ruperea USL-ului va fi Crin Antonescu. Lucru care, dacă ne gândim bine, îi va deranja pe toţi cei care au interesul de a rămâne la guvernare, moment în care Antonescu va fi izolat atât în interiorul partidului cât şi pe scena politică de la noi, să nu mai vorbim de izolarea sa pe plan extern, pe care atacurile repetate la Vest dar şi imposibilitatea de a finaliza proiectul de Constituţie la solicitările Comisiei de la Veneţia o potenţează foarte mult.

Nu se întrevăd perspective prea roz pentru liderul liberal, timpul este scurt, mai este exact un an până când campania pentru prezidențiale va intra în linie dreaptă şi Antonescu este într-o alunecare continuă pe panta încrederii publice. Am îndrăzni să spunem că la acest moment atât Cătălin Predoiu cât şi Emil Boc sau Traian Ungureanu sunt adversari redutabili şi de temut pentru Antonescu, ceea ce reprezintă un risc pe care USL-ul nu şi-l poate asuma. Crin rămâne în offside şi este fluierat de arbitru, de coechipieri dar şi de public.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ