Crin Antonescu – dacă PNL nu ia peste 25% la prezidențiale plec acasă

| 08 dec, 2013

În contextul dezbaterilor din politica și mass-media românească despre bugetul pe anul viitor, războiul rece dintre Crin Antonescu și Victor Ponta a trecut pe planul secund.

Atunci când vine vorba de a lupta inamicului comun, președintele Traian Băsescu, cei doi co-președdinți ai USL uită disensiunile create de liderul liberal și pot realiza împreună destul de bine sprijinul politic necesar unui proiect coerent de guvernare cum este bugetul pe 2014.

Cu toate aceste, liderul liberalilor nu a uitat țintele pe care PNL-ul și domnia sa și le-au propus pentru anul viitor. Invitat vineri seară la o emisiune de televiziune, Crin Antonescu a fost întrebat despre viitorul electoral al domniei sale și al partidului pe care îl conduce. Astfel, liderul liberalilor a declarat că scorul vizat de PNL în alegerile europarlamentare de anul viitor este de 25%, dar că domnia sa speră la aprope 30%. Desigur, aceste ținte nu reprezintă ceva nou, obiectivul PNL-ul în alegerile pentru Parlamentul European fiind publice de mai mult timp.

Alegerile europarlamentare de anul viitor reprezintă un test pentru PNL, deoarece liberalii nominalizați de partid vor candida și împotriva partenerilor de alianță din USL. Spre deosebire de alegerile parlamentare din 2012, candidații liberali nu se vor mai bucura de capacitatea de mobilizare a electoratului pe care aparatul de partid al PSD-ului o are, din moment ce se află în competiție cu social-democrații.

Pentru Crin Antonescu rezultatul pe care PNL-ul îl va obține la europarlamentarele de anul viitor reprezintă un barometru al modului în care a condus în ultima vreme partidul. Faptul că PNL-ul pare blocat în jurul unei valori de 20% din opțiunile electorale trebuie să îi ridice liderului liberal mari semne de întrebare. În plus, evoluția liderului în sondajele de opine care măsoară încrederea în persoanjele publice nu este deloc una încurajatoare în ceea ce privește șansele sale la prezidențiale, Crin Antonescu fiind întrecut în acest moment inclusiv de Klaus Johannis.

De fiecare dată când un partid mare din România a ratat o țintă electorală, liderul acestuia și-a pierdut rapid funcția și rolul pe care îl avea anterior în prim-planul politicii românești. Asta s-a întâmplat cu Mircea Geoană sau cu Călin Popescu-Tăriceanu, iar Crin Antonescu știe și vrea să evite aceest lucru. Pentru liderul liberal visul de a ajunge la Cotroceni este mai important decât orice altceva, fiind dezideratul în jurul căruia și-a construit întraga activitate politică. Întrebarea care se pune dacă liberalii nu își vor atinge  obiectivul de 25% este ce legitimitate va mai avea Crin Antonescu atât ca președinte al PNL cât și în postura de candidat al USL la alegerile prezidențiale de peste un an de zile. Este foarte puțin probabil ca liderul liberal să își asume un viitor eșec, din moment ce i-ar închide drumul înspre funcția supremă în stat.

Reluând ținta de 25% pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, Crin Antonescu și-a asumat acest obiectiv, dar în același timp el nu va dori să își asume și consecințele neîndeplinirii sale. Din acest punct de vedere, Antonescu seamănă cu un alt politician care în urmă cu mai mulți ani ne promitea că își va da în cinci minute demisia dacă va fi suspendat din funcție. Dacă nu știți despre cine e vorba atunci vă pot da un indiciu: în prezent ocupă fotoliul pe care îl visează și Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2013
irinapop
Da, prezidentiale...
Chiar atat de "praf" sunteti voi jurnalistii de pe acest site? Chiar atat de lipsiti de respect fata de cititorii vostri? Pai cum sa ia dom'le PNL la prezidentiale 25%, cand la prezidentiale candideaza un om nu un partid?! Ca sa nu mai zic ca Antonescu a vorbit despre EUROPARLAMENTARE si nu despre prezidentiale!!! Chiar atat de cretini ne credeti voi, lingaii lui Ponta? Cat despre continutul articolului stiu si fara sa-l citesc: numai Ponta este soarele si luna, pamantul, muntii, apa si aerul nostru. Restul, caaaah-uri!!!! Voi nu intrati la "resturi", normal!!!
08 dec, 2013
danezul
ha, ha, ha, kiarasi a vorbit in somn.Parca a mai promis odata ca se retrage din politica daca basescu nu e suspendat.Gura bate curul :-)
Nici vorba ca ceilalti sunt mai breji, dar macar nu sforaie cand vorbesc.
08 dec, 2013
MARKU
pupati-l in kooor pe ponta, scalvi ai lui guita
stane , a mai comis tac-tu frati la betie ? aia tot cu creierul in formol ca tine ? anonimii jegului de costin ilie lol

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ