Update. Victor Ponta în cazul Roşia Montană: Să se respingă în procedură de urgenţă la Senat, apoi la Cameră

| 09 sep, 2013

Update. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că trebuie ca Senatul, unde e proiectul, să îl respingă în procedură de urgenţă, apoi la Cameră se va întâmpla la fel. Victor Ponta s-a arătat surprins de ieşirea liderului liberal Crin Antonescu, care a spus că proiectul de la Roşia Montană trebuie respins.

Update. "Trebuie doar dat votul pe proiect în Parlament pentru a se închide discuţia. Ce rost mai are să facem comisie dacă liderii politici s-au pronunţat înainte de dezbatere. Trebuie ca Senatul, unde e proiectul, să îl respingă în procedură de urgenţă, apoi la Cameră se va întâmpla la fel", a precizat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta s-a referit la declaraţia lui Crin Antonescu şi a liderului PDL, Vasile Blaga, care s-au opus proiectului de la Roşia Montană.

"Am văzut declaraţia domnului Blaga şi a domnului Antonescu. Nici în PSD nu eram foarte clar într-o direcţie sau alta, lucrurile sunt împărţite. (...) Vreau să mă asigur că domnul Antonescu, preşedintele Senatului, pune rapid pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege. Se respinge. (...) La fel va fi şi la Cameră şi s-a închis acest proiect. Eu, ca prim-ministru, trebuie să găsesc alte soluţii pentru investiţii străine şi crearea de locuri de muncă'', a subliniat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că nu se poate supăra absolut deloc pe declaraţiile lui Crin Antonescu. "Până la urmă domnul preşedinte Băsescu, în 2009, a susţinut proiectul Roşia Montană că avea alegeri prezidenţiale. Domnul Antonescu nu-l mai susţine în 2014 că are alegeri prezidenţiale. Astea sunt lucruri politice, important e că atâta timp cât există în mod clar o majoritate împotriva proiectului nu mai are rost să mai pierdem foarte mult timp'', a mai spus Ponta.

Crin Antonescu s-a pronunţat înainte ca proiectul să fie pus pe masa Parlamentului

"Doresc să fac o declaraţie în nume strict personal. Având în vedere calitatea mea de preşedinte al Senatului, de preşedinte al PNL, e o declaraţie care nu angajează strict Senatul şi nici PNL. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană", a spus Crin Antonescu, conform Mediafax.

El a adăugat că va explica de ce şi-a conturat un punct de vedere chiar înaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.

"Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred că trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.

În opinia sa, este foarte important să existe o susţinere publică, acest lucru fiind mai important decât datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a menţionat că proiectul produce o semnificativă scindare în societatea românească, un număr semnificativ de cetăţeni neavând încredere că un asemenea proiect va utiliza resursele acestei naţiuni în beneficiul acestei naţiuni.

Crin Antonescu a menţionat că nu a discutat deocamdată cu premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, privitor la poziţia sa şi a subliniat că un prim argument pentru care nu susţine proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană ţine de faptul că acesta este un proiect de anvergură naţională.

"În primul rând, vorbim de un proiect de anvergură naţională, nu doar pentru că dezbaterea sa a căpătat amploare naţională, ci pentru că este vorba despre unele dintre resursele naturale cele mai importante ale acestei naţiuni. De aceea, dezbaterea publică are atâta amploare şi nu invers. Când vorbim despre un proiect care implică resurse naturale importante ale unei naţiuni este foarte important să avem o susţinere publică. Acest lucru e mai important decât datele tehnice ale proiectului respectiv".

De asemenea, un al doilea motiv pentru care Crin Antonescu nu susţine proiectul Roşia Montană se referă la "cantitatea uriaşă de suspiciune în cadrul opiniei publice româneşti' că decidenţii politici nu ar acţiona conform intereselor publice, naţionale legitime.

"Există o uriaşă cantitate de suspiciune, nu doar în mediul politic, nu doar în cercurile de presă, nu doar în mediul online, pur şi simplu în opinia publică românească - suspiciunea că decidenţi politici în această chestiune nu ar acţiona conform intereselor publice, naţionale legitime. Din nefericire, s-au aruncat chiar de responsabili politicieni de vârf acuzaţii care au adâncit sau au amplificat acest sentiment".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ