Cristoiu, despre Băsescu: O să ne fie dor de Președintele-om

| 18 dec, 2014

Jurnalistul Ion Cristoiu amintește, într-un editorial publicat pe EVZ.ro, de cei 10 de mandat ai președintelui Traian Băsescu, subliniind performanța unică “în perioada postdecembristă și printre puținele din Istoria modernă a României.

Despre ce simte Traian Băsescu n-aș putea să mă pronunț. Nu-mi vine să cred că la Cotroceni va fi altcineva decît Traian Băsescu. Prezența lui Traian Băsescu în fruntea țării a devenit pentru imensa majoritate a românilor o realitate echivalentă celei întruchipate de  rotirea Pămîntului în jurul Soarelui. Altfel, spus, după zece ani de mandat neîntrerupt, Traian Băsescu a intrat în realitatea noastră cotidiană la nivel de rutină.”, scrie Cristoiu.

O altă cauză a amprentei puse de Traian Băsescu asupra vieții noastre cotidiene din ultimii zece ani stă în perioada net diferită de cea a predecesorilor.

Ion Iliescu a fost președinte și între 1990-1992. Vremurile erau atît de tulburi încît personalitatea sa nu a ieșit prea tare în evidență. Față de Ion Iliescu și față de Emil Constantinescu, Traian Băsescu a fost președinte într-o perioadă relativ stabilă. România era deja membră NATO. Din 2007 a devenit membră UE. Sub presiunea americanilor, statul de drept s-a întărit pînă la posibilitatea de a merge singur pe picioarele sale. Spre deosebire de Ion Iliescu și de Emil Constantinescu, Traian Băsescu a lăsat o puternică impresie de personalitate care e deasupra vremilor și nu sub vremi. Dacă aș risca o comparație între Traian Băsescu și cei doi, aș trimite la relația dintre Nicolae Ceaușescu și Gheorghiu Dej. Dej a fost teoretic șeful României din 1948 pînă în 1965. Numai că practic a fost șeful României doar între 1960-1965. Pînă în 1960, șeful României locuia la Moscova. Nicolae Ceaușescu a beneficiat de un timp istoric aparte. România își câștigase independența față de Moscova. Șeful statului nu trebuia să joace pe sîrmă. Astfel că, spre deosebire de Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu rămîne în istoria României creator de Epocă. O epocă supusă controverselor, dar, totuși, o Epocă.”, consideră jurnalistul.

Dar cea mai importantă caracteristică a Epocii Traian Băsescu este stilul acestuia. Zece ani de "Şi Președintele e om!". ”Un președinte atît de implicat în viața României, prin vorbe și fapte, că ai impresia unui mandat de jumătate de secol.”, spune Cristoiu. Traian Băsescu a șocat chiar din primele zile, coborînd Președinția din Olimpul Europei de Est în realitatea de fiecare zi a românilor.

"În acord cu o vremurile contemporane, el a introdus în România Ștăbismului țeapăn, solemn, formula, practicată de toți marii lideri ai lumii – de la Obama la Putin – Și președintele e om. Prin urmare, timp de 10 ani, l-am avut lîngă noi, vecin de stradă, vecin de raft la cumpărături, vecin de bodegă, vecin de loc în tramvai, pe președintele României. Acest stil de a fi președinte s-a impus deja ca model în conștiința românilor.", scrie gazetarul.

"După nici o lună de Președinte-Tablou, o să vedeți ce dor o să ne fie de un Președinte-Om. Altfel spus, de un președinte ca Traian Băsescu!", concluzionează Ion Cristoiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 dec, 2014
Cozma Lavinia
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d
19 dec, 2014
Adam
Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
19 dec, 2014
Ana
Poate pentru Cristoiu a fost om,pentru majoritatea romanilor a fost cel mai odios presedinte mafiot.,Punct.Atit el cit si fetele si ginerii lui si cuscrul Ionescu. Rusinea Romaniei. O familie de penali.
19 dec, 2014
tyrex
Siktir cretinule ,pupinkurist jegos si gretos esti o javra si un alcoolist ca si ala care paraseste in sfarsit Cotroceniul, auzi presedinte om. A fost orice inclusiv cancerul Romaniei dar numai om nu a fost. Esti un tampit notoriu care duci pupinkurismul si slugarnicia pina la cele mai abjecte trepte. Daca asta a fost om atunci a inebunit lumea in frunte cu tine. Esti incapabil bai vierme sa mai faci distinctie dintre o jigodie si un om adevarat.Rusine sa-ti fie daca mai stii ce-i aia paiata basista.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ