Traian Basescu - 10 ani pierduti?

| 19 dec, 2014

Scurt bilant despre cei 10 ani in care am fost condusi de Traian Basescu.

ECONOMIA? In 10 ani, presedintele Basescu a avut putin timp in care s-a manifestat asa cum si-a dorit in economie. In primul mandat, a existat Calin Popescu Tariceanu, iar ultimii ani a existat Victor Ponta. In perioada ambilor - economia a crescut si a fost protejata de excese si probleme. In anii de guvernare Basescu-Boc, insa, economia a inregistrat cea mai mare scadere din istoria recenta!

Citeşte şi: FOTO Traian Băsescu, aşa cum NU l-ai mai văzut, după 10 ani de mandat

ANTI-CORUPTIA? Timp de aproape 8 ani, numarul condamnarilor din Justitie a fost relativ constant mic. Doar ultimii ani (cei doi ani si jumatate de cand este Ponta premier) au cunoscut o explozie a numarului de condamnari. Este acesta bilantul a 10 ani de Traian Basescu? Greu de crezut - daca ar fi fost, rezultatele se vedeau de mai demult. Cum de s-au vazut doar din momentul in care a venit un Victor Ponta in functia de premier? Cum de nu s-au vazut, in rezultate, in momentul in care era ministru Monica Macovei? Cum de nu s-au vazut in toti anii in care Traian Basescu a schimbat mai toti magistratii din Romania?

Citeşte şi: Elena Udrea vrea să scrie o CARTE despre Traian Băsescu: Era FASCINANT. Ne scotea în Cișmigiu şi ne povestea

POLITICA EXTERNA? Daca n-ar fi existat ultimii ani (da, tot cei in care s-a manifestat Ponta ca premier), Romania ar fi fost astazi o tara izolata, care era luata in calcul doar pentru experimente ale unei austeritati aberante.​ Singurul lucru bun al presedintelui Basescu a fost pastrarea si consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, absolut necesar in actualul context.​ Dupa intrarea in UE (negociata inainte de venirea lui Traian Basescu), Romania nu a activat regional decat foarte rar. Prezenta sa solid​​a in Republica Moldova si in politica energetica si geo-strategica actuala nu este decat intr-o mica masura rezultatul deciziilor lui Traian Basescu. Daca am fi urmat doar "doctrina" Basescu, astazi am fi fost ​o tara care ar avea probleme cu​ vecinii, indatorati major fata de tarile vestice, incapabili sa iesim din logica austeritatii si a dominatiei oligarhice.

Citeşte şi: Adrian Năstase, observație devastatoare după 10 ani cu Băsescu

ECHILIBRUL POLITIC SI REFORMELE DEMOCRATICE? Efectul Basescu asupra politicii romanesti a fost faramitarea continua si constanta a partidelor - daca faceti un exercitiu corect, constatati ca in toti acesti ani Traian Basescu a incercat sa sparga toate partidele, sa faca structuri paralele, cu scopul evident de a controla mai usor jocul politic. Aceasta "doctrina" ne-a adus votul uninominal (cu toate aberatiile sale), alegerea directa a sefilor de CJ (deci, aparitia baronilor in toate partidele) si blocarea constanta a oricarei alte reforme​ politice​ (vezi blocarea proiectului regionalizarii, din 2013).​ ​Datorita lui Traian Basescu, Romania nu are azi doar UDMR, ci si miscarile extremistilor maghiari. Stimulati, ostentativ, acestia si-au facut partid, iar azi se exprima mai ofensiv decat au facut-o oricand. I-a reusit aceasta abordare timp de multi ani, iar ceea ce l-a invins a fost tocmai un efect contrar - cel al unirii stangii si dreptei in cadrul USL. Efort (de unire) facut tocmai de cel care i-a limitat influenta asupra spatiului public - actualul lider al PSD (Victor Ponta), alaturi de fostul lider al PNL (Crin Antonescu).

Citeşte şi: Băsescu, la un pas să intre la ZDUP? Scenariul lui Cristian Tudor Popescu

MANDRIA NATIONALA? VALORILE AUTENTICE? In afara de sustinerea (meritorie) a unor nume din cultura romanesca pentru a obtine recunoastere externa, mi-e greu sa vad alte merite pentru Traian Basescu. N-a fost niciodata un promotor al Romaniei - indemnul sau catre toti era ca, daca nu le convine ce se intampla in Romania, sa plece in strainatate! Acolo unde niciodata n-a intervenit pentru a-si apara concetatenii atacati de valul de xenofobie aparut in ultimii ani. Afirmarea mai clara a romanismului a fost un efect separat de actiunea actualului presedinte - a aparut organic si s-a extins, singurii care au incercat sa il reflecte si sa il reprezinte au fost cei din PSD (nu doar prin campania "Mandri ca suntem romani", dar si printr-o mai activa participare externa).

Citeşte şi: Ultima LOVITURĂ a lui Traian Băsescu pentru Cabinetul Ponta

MEDIATOR? ATMOSFERA POZITIVA? STIL POLITIC CONSTRUCTIV? Da, aceasta ar fi trebuit sa fie misiunea constitutionala a Presedintelui, dar nu este decat o descriere pe dos a ceea ce a fost dublul mandat al lui Traian Basescu. Ura (instigarea unora impotriva altora), dezbinarea (fragmentarea partidelor, santajul etc), loviturile constante si, de multe ori, sub centura aplicate politicienilor si nu numai - sunt elementele care au facut ca memoria colectiva sa il retina azi pe Traian Basescu drept unul din cei mai distructivi politicieni din istoria recenta.

Citeşte şi: Cristoiu, despre Băsescu: O să ne fie dor de Președintele-om

​MOMENTUL ​18:30 - Traian Basescu va ramane in istorie drept presedintele care, in loc sa conduca, sa inspire, sa uneasca si sa construiasca, prefera sa iasa la televizor seara, la 18:30 (sau, mai demult, duminica, daca va mai amintiti), cu scopul clar de a acoperi agenda media, de a da teme false de dezbatere si de a deturna mereu sensul normal al lucrurilor. Un presedinte.tv care vrea, mai mult ca orice, sa intre in istorie, dar care pare sa fi luat toate deciziile prin care s-a asigurat ca acest lucru nu se va intampla niciodata.

AMR doua zile​ si domnia lui Traian Basescu se va sfarsi.​

 

Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro​

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 dec, 2014
ferenczy olteanul
5. "Blair si Thatcher au condus Anglia peste 20 de ani, impartiti oarecum egal. Basescu se apropie de implinirea a 10 ani de cand este presedinte si pare ca deja a predat, mai mult sau mai putin fortat, mai toate atributele puterii catre Victor Ponta. Va urma o dominatie similara a politicii romanesti de catre Victor Ponta? Timpul ne va spune..."
timpul a vorbit.....



Dan Sultanescu

Analist politic, director executiv Fundatia Multimedia, www.infopolitic.ro
30 dec, 2014
Paul Aparaschivilor
ce a inteles Dan Sultanescu...de la viata
ca numerotarea paragrafelor aduce ghinion
liniutele,la fel
acum bolduieste ideile de baza...
atat
19 dec, 2014
Gheorghiu Ramiro Gabriel
Regimul basescu ramane in memoria colectiva cu taierea salariilor, pensiilor, inchiderea spitalelor, bine ca pleaca....
Foarte bine, veste excelenta, ca pleaca basescu de la Cotroceni, pacat ca nu a plecat in 2009 sau 2012, ar fii trebuit sa tina cont de cei 7,4 milioane de cetateni care au votat impotriva lui si cu demnitate sa-si accepte situatia si anume cei care venise la vot nu il mai vroiau.In plus, propriile contraziceri, ba zicea sa vina lumea la vot pentru referendum, ba sa nu vina si aceasta situatie a fost o dovada de inconsecventa, nu stia ce sa faca sa ramana la putere
In final….a trecut si regimul nasol al lui basescu, stiti maxima filozofica : TOTUL TRECE….STAPANIRILE, DICTATURILE CRUNTE, SECOLELE, MILENIILE….asa ca au trecut si acesti ani, desi credeam ca nu mai trec ca pe vremea lui Ceausescu, de aceea 7,4 milioane de cetateni au votat in 2012, la Referendum pentru plecarea de la Cotroceni a lui Basescu.
El ramane in istorie cu taierea salariilor, a pensiilor, a suvitei de par, inchiderea spitalelor, cu scandalul fratelui inchis cu mita de la bercea, prin sicanarea celor care au fost contra lui prin baieti .,..speciali….gen tuciurescu etc deloc nu ne vom aduce aminte cu placere.Regret ca a existat acest regim, nu ca pleaca….
19 dec, 2014
Gheorghiu Ramiro Gabriel
Da, cred ca au 10 ani pierduti si explic de ce : prin reducerea nivelului de trai odata cu taierea salariilor, a pensiilor, inchiderea spitalelor, salarii si pensii reintregite de guvernul Ponta, dar ca sa radem, stiti maxima filozofica : TOTUL TRECE....STAPANIRILE, DICTATURILE CRUNTE, SECOLELE, MILENIILE....asa ca au trecut si acesti ani cu Basescu, desi credeam ca nu mai trec ca pe vremea lui Ceausescu, de aceea 7,4 milioane de cetateni au votat in 2012, la Referendum pentru plecarea de la Cotroceni a lui Basescu si cred ca, ar fii trebuit, cu demnitate, sa tina cont de cei 7,4 milioane de cetateni care au votat impotriva lui si sa-si accepte situatia si anume cei care venise la vot nu il mai vroiau.In plus, propriile contraziceri, ba zicea sa vina lumea la vot pentru referendum, ba sa nu vina si aceasta situatie a fost o dovada de inconsecventa, nu stia ce sa faca sa ramana la putere.Nu avem ce regreta...la acest regim....exemplu de fapte in aceste mandate, scandalul de mita de 250.000. de euro pe care fratele lui i-a luat de la bercea, bani pe care un om de rand nu ii vede intr-o viata...
20 dec, 2014
Ion
Cu Basescu ,inteleg ,dar cu matematica ce ai ??
Nu mai rostogoliti minciuna ,ca 7,4 milioane au votat si trebuia demis. Mai sint in Romania inca pe atitia , care nu au fost de acord cu demiterea si nu sau prezentat la vot . De aceia a si picat referendumul la Curte . Pe cei aproape de doua ori 7,4 mil de romani de ce nu-i respectati ???. Ii exclude-ti prin omisiune . Oare e drept ??
19 dec, 2014
e t
taraie..........
Ai perspetive deosebite , asa cum ni te prezinti astazi sa fii numit ,peste ani, un alt ,,taraie p---a " , al analizei politice.
Succes tipule ! ,
19 dec, 2014
student SNSPA
In ciuda remarcilor rautacioase,dl Sultanescu are cel mai simpatizat curs din facultate:"cum sa pierzi niste alegeri,cand ai toate atuurile,dar ai si un consultant slab pregatit dar regeste platit"...
este un curs minunat...
19 dec, 2014
cantautor
esti consultant platit al lui Ponta....
strateg,cum se obisnuieste sa se zica
pozezi in independent
esti din aceeasi echipa cu Palada,cu Bogdan Teodorescu,Ghita,etc
(de fapt Ghita chiar iti gazduieste comentariile)
ati pierdut alegerile prezidentiale pe baza de strategie gresita:Basescu,Basescu,Basescu...
nu v-ati dat demisia,ce este aia onoare?nu exista pentru cei platiti si de stat sa predea la fosta Stefan Gheorghiu,scoala de activisti
ati bagat ca strutul capul in nisip,cateva zile si ati reaparut cu tupeu verbal
pentru prestatia voastra jalnica,ziarul Curentul a scris ca ati incasat peste 2 milioane de euro..
acum tu ii faci bilantul lui Basescu
paiul altuia,contra barna ta
pacat,tineretea ta e dublata de mercantilism,pupincurism si proasta crestere
dovedeste mai baiatule ca ai realizat si tu ceva in viata,in afara faptului ca te mandresti ca esti in echipa lui Ponta...si apoi,analizeaza-i pe altii
19 dec, 2014
Paul Aparaschivilor
ce scria Dan Sultanescu in 14.11.2014?
"OFERIREA UNEI SANSE NOII GENERATII, dincolo de traseele obisnuite ale mecanismului de promovare politica partizana - Ponta a reusit, in acesti cativa ani, sa lanseze in spatiul public mai multe nume de profesionisti care au avansat in cariera pe baza meritului lor si a pregatirii lor profesionale, si nu pe baza recomandarilor de partid. Printre acestia, oameni precum Liviu Voinea, Cristi Socol, Ioana Petrescu, Razvan Nicolescu, Remus Pricopie sau Eugen Teodorovici. Astfel de tineri s-au alaturat proiectului lansat de Victor Ponta doar pentru ca acesta le-a dat o sansa pe care partidele, pana acum, nu le-au dat-o. Si au devenit ministri sau consilieri foarte buni, cu performante cu adevarat remarcabile."
dupa alegeri Ponta le-a dat un sut in fund aproape la toti...
doar tu ai scapat
Socol a ramas in atentie doar cu faptul ca l-a ajutat pe fiul lui Hrebenciuc
Petrescu,desi are un loc la Harvard,a trecut pe post de consilier,probabil sa rezolve cu evaziunea la usturoi si ceapa
Teodorovici s-a facut de ras cu alegerile in diaspora
despre Nicolescu,noul ministru pus tot de Pomta,spunea ca n-a facut nimic
despre Voinea,a venit si a plecat la BNR ,n-a inteles mare lucru
nici noi
tu ai pierdut in calitate de consultant ,alegerile
sunteti tineri toti,n-ati lasat in urma nimic,nici macar o dara...
doar v-ati alimentat conturile
de aceea esti,nu mandru,ci smecher "de Romania"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ