Criză în Republica Moldova: Protestatarii au dat autorităţilor ultimatum până joi. Ameninţă cu acţiuni de "nesupunere civică"

|

Liderii protestatarilor din centrul Chişinăului au dat un ultimatum duminică actualei guvernări până joi, ora 17:00, au cerut demisia conducerii Republicii Moldova şi organizarea alegerilor anticipate nu mai târziu de luna aprilie.

Aceştia au avertizat că, în caz contrar, vor proceda la blocarea unor trasee naţionale şi la alte acţiuni de 'nesupunere civică', potrivit Europa Liberă, Deutsche Welle şi Moldova.org. 

Ultimatumul a fost prezentat de liderii manifestanţilor Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor (prorus, de stânga) şi Andrei Năstase (liderul platformei de dreapta Dreptate şi Adevăr - DA). Înainte de aceasta, timp de aproape o oră au fost blocate principalele două căi de acces în Chişinău - traseul care duce spre Străşeni şi altul care duce spre Leuşeni. 

'Le-am dat guvernanţilor termen până joi seara, la 17:00. Dacă guvernarea nu acceptă solicitările protestatarilor, vom aplica alte acţiuni', precum blocarea căii ferate sau a aeroportului, a declarat liderul socialiştilor Igor Dodon, care a atras atenţia că protestatarii nu vor ceda. 'Este ultimul avertisment faţă de guvernanţi, dacă până joi nu îndeplinesc cerinţele adoptate astăzi, vom recurge la alte măsuri de nesupunere civică', a adăugat liderul Platformei DA, Andrei Năstase. 

Zeci de mii de protestatari adunaţi duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, la chemarea opoziţiei proeuropene şi proruse, au votat o rezoluţie prin care cer demisia întregii guvernări - de la executiv până la preşedinte - şi alegeri parlamentare anticipate nu mai târziu de luna aprilie 2016, potrivit Deutsche Welle. 

Opoziţia de la Chişinău, care include atât formaţiuni proruse, precum Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru, al controversatului primar de Bălţi, Renato Usatîi, cât şi proeuropene, ca platforma civică Dreptate şi Adevăr (DA) doreşte înlăturarea noului guvern al premierului Pavel Filip (Partidul Democrat) şi organizarea de alegeri anticipate. 

Premierul Pavel Filip este considerat un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, considerat 'eminenţa cenuşie' şi finanţatorul Partidului Democrat, care a format în jurul său o nouă majoritate parlamentară pentru a evita anticipatele. 

Cele trei formaţiuni care contestă guvernul Filip au anunţat duminică înfiinţarea unui Consiliu al Salvării Naţionale care să promoveze organizarea de alegeri anticipate şi 'eliberarea instituţiilor capturate' ale statului. În document se mai cere demisia ministrului de interne şi a şefilor poliţiei, care ar fi 'atacat brutal' protestatarii la mitingul din 20 ianuarie, în faţa parlamentului. 

Maia Sandu, văzută ca lider naţional în Republica Moldova, a fost prezentă duminică printre protestatari, dar nu a urcat pe scenă, a relatat Deutsche Welle. 

'Nu o să urc pe scenă. Sunt aici cu oamenii care protestează. Pe scenă trebuie să fie reprezentanţii societăţii civile pentru ca să nu existe speculaţii că acesta este un protest pro-Rusia sau pro-Europa. Acesta este un protest anticorupţie, antiguvernare', împotriva celor care au luat captive instituţiile statului, care au tolerat furtul bancar şi sărăcia acestei populaţii, a declarat Maia Sandu. 

Mulţi dintre partenerii occidentali ai Chişinăului consideră că organizarea alegerilor anticipate în acest moment ar aduce la putere forţele proruse de stânga, care ar scoate de pe orbita europeană Republica Moldova, de aceea au susţinut noul guvern al democratului Pavel Filip, deşi acesta nu se bucură de credibilitate, conform unor experţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ