CSM a decis să-i convoace pe magistraţi pentru a analiza modificarea legilor Justiţiei

| 24 aug, 20:27

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, convocarea adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor pentru consultarea cu privire la propunerile de completare şi modificare a legilor Justiţiei, transmite Agerpres.

CSM a apreciat că se impune convocarea adunărilor generale pentru consultarea cu privire la unele propuneri de modificare şi completare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi la propunerea de modificare a art. 41 alin. 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată.

Peste 1.300 de judecători şi procurori din toată ţara au semnat în iulie un memoriu adresat Consiliului Superior al Magistraturii faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei.

Semnatarii memoriului au susţinut că nu sunt de acord cu propunerile care vizează: reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător sau procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani exclusiv pe bază de interviu; schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa-numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii trei ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare); reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau Parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat.

Magistraţii subliniază în memoriu că toate aceste propuneri vor avea "grave" consecinţe asupra sistemului judiciar.

"Atragem atenţia că aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007 - 2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării Justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare agreat de Uniunea Europeană şi România", se spune în documentul transmis CSM, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

Ulterior, şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a transmis un memoriu prin care a dezaprobat propunerile CSM privind modificarea legilor Justiţiei care prevăd posibilitatea de a deveni judecător sau procuror fără examen, prin numire pe baza unui simplu interviu.

Pe de altă parte, Consiliul a precizat la scurt timp că propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise în 2012 şi, ulterior, în martie 2015, spre consultare, tuturor instanţelor şi Parchetelor, urmând să înainteze şi amendamentele care au rezultat în şedinţa din 21 iulie a Comisiei nr. 1 a CSM şi care nu au făcut obiectul consultării anterioare.

Conform CSM, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate şi dezbătute de plenul Consiliului, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă şi să le transmită Ministerului Justiţiei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ