CSM atacă proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: O agresiune la adresa statului de drept

| 11 sep, 2014

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca dezbaterea privind proiectul de autonomie al Tinutului Secuiesc reprezinta "o agresiune la principiile statului de drept".

"Lansarea, prin orice mijloc de comunicare in masa, de catre vectori de imagine - indiferent daca sunt analisti, jurnalisti, politicieni - in spatiul public, a unor teme ce exced cadrului constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania, reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia si o agresiune la principiile statului de drept", se precizeaza intr-un comunicat al CSM.

"Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii", adauga reprezentantii CSM.

Consiliul a reamintit in continutul documentului citat, mai multe prevederi ale Constitutiei, de care nu se tine seama in proiectul pentru autonomia maghiarilor ce va fi lansat in dezbatere publica.

Dintre articolele specificate de CSM, amintim Articolul 128 privind folosirea limbii materne si a interpretului in justitie, care are urmatoarele prevederi:


" (1) Procedura judiciara se desfasoara in limba romana.
(2) Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor de judecata, in conditiile legii organice.
(3) Modalitatile de exercitare a dreptului prevazut la alineatul (2), inclusiv prin folosirea de interpreti sau traduceri, se vor stabili astfel incat sa nu impiedice buna administrare a justitiei si sa nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesati.
(4) Cetatenii straini si apatrizii care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana au dreptul de a lua cunostinta de toate actele si lucrarile dosarului, de a vorbi in instanta si de a pune concluzii, prin interpret; in procesele penale acest drept este asigurat in mod gratuit", se arata in comunicatul CSM.

Lideerul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat sambata ca proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost redactat, insa doar in limba romana si acum trebuie tradus si in maghiara.

Presedintele UDMR a precizat ca respectivul document va fi lansat in dezbatere publica, atat in societatea romaneasca, dar si in cea maghiara.

"Dezbaterea publica va dura, deoarece nu este un proiect care poate fi explicat intr-o saptamana sau intr-o zi, si nici nu trebuie. Trebuie o dezbatere publica foarte bine gandita si foarte profunda, atat cu societatea romaneasca in ansamblul ei, cat si cu cea maghiara. Nu pot sa spun cand se va termina aceasta dezbatere, vorbim totusi despre un proiect foarte important", a explicat seful UDMR, care a subliniat ca proiectul nu este "usor de acceptat", si unele aspecte "trebuie explicate".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ