Cu cât a crescut producția industrială a României

| 15 oct, 2014

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că producția industrială a crescut în primele opt luni ale acestui an cu 9% față de aceeași perioadă din anul 2013, cu serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, și cu 7,6% ca serie brută. Avansul a fost determinat de evoluția foarte bună din industria prelucrătoare și cea extractivă.

Creșteri s-au înregistrat pe marile grupe industriale pentru bunurile de capital (+14,4), industria bunurilor de folosință îndelungată (+10, 0%), industria bunurilor de uz curent (4,9%) și industria bunurilor intermediare (+6,1%). Totodată, industria prelucrătoare a înregistrat un avans al producției de 10,6%, în primele opt luni ale anului, iar cea extractivă de 1,1%.

De asemenea, o veste foarte bună pentru români este că în România ritmul contracției a fost aproape dublu, minus 2,7, în condițiile în care producția industrială în Uniunea Europeană a scăzut cu 1,4% în luna august comparativ cu luna iulie 2014, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Astfel, rezultatul bun înregistrat de țara noastră vine în contradicție cu procentele slabe obținute de celelalte state membre UE, unde cele mai mari scăderi ale producției industriale au fost înregistrate în Ungaria (minus 5,8%), Germania (minus 4,3%), Croația (minus 4,1%), Cehia (minus 3,6%).

În plus, producția industrială a județului Suceava a crescut, în primul semestru industrial al acestui an, cu 19,3% comparativ cu perioada similară din 2013, cu mult peste media de creștere de la nivel național, de 9,1%, potrivit datelor centralizate de INS. Context în care și cifra de afaceri din industrie s-a majorat, în perioada precizată, cu 15,4%, peste media națională de 10,8%.

De altfel, la finele lunii iunie 2014, efectivul salariaților din județul Succeva era de aproximativ 96 200 de persoane, cei mai mulți lucrând în servicii – circa 62 400 persoane, în care câștigul salarial mediu brut la nivelul județului era de 1 660 lei și cel mediu net de 1 207 lei.

Iar pe lângă aceste vești bune din producția industrială, românii se bucură și de optimismul instituțiilor financiare internaționale, care au dat prognoze pozitive privind evoluția economiei țării noastre. Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră că România ar putea să înregistreze în acest an o creștere economică de 2,4%.

Și această prognoză pozitivă a FMI se bazează într-o măsură bună pe producția agricolă din 2013, ce reprezintă sectorul care a înregistrat producții vegetale clasate în recordul ultimilor 40 de ani și care a susținut peste așteptări economia României, cu un plus la nivelul de producției de peste 2,4%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
nush
oportunitate deosebita de castig
Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal!
Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM!
NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate!
Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi!
Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]
16 oct, 2014
Palada Matrafox Rugbi
eu zic ca la aceasta crestere a productiei industriale prelucratoare(a lemnului in special) au contribuit si Sarbu,Hrebenciuc si D.Constantin
asta rezulta indirect din referatul DNA
multumim mult acestor persoane...daca este adevarat,vrem sa le uram:la multi ani

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ