Cum a sprijinit Ponta Armata Română în ultimii 2 ani

| 27 oct, 2014

începând cu anul 2012, bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale a crescut semnificativ în fiecare an, de la 1,24% din PIB, în 2012, la 1,29% din PIB în 2013 și la 1,47% în acest an. Trendul ar urma să se mențină și pentru  viitor, astfel ca până în 2016 bugetul alocat Armatei să ajungă la 2% din PIB.

Sâmbătă, la 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, când militarii români au eliberat de sub ocupația maghiaro-germană ultima bucată de pământ românesc în timpul celui de-al doilea război mondial, Armata Română și-a serbat ziua printr-o serie de evenimente festive.

Cu ocazia acestui moment aniversar merită să ne îndreptăm atenția asupra ultimilor doi ani de guvernare, când Armata Română a beneficiat de alocări bugetare mereu în creștere, după perioada de recesiune economică, în care fondurile alocate au fost reduse drastic.

Actualul executiv a reușit să majoreze bugetul alocat Apărării de la 7,29 miliarde de lei, cât a fost alocat în 2012, la  9,37 miliarde de lei în acest an. Astfel, începând cu anul 2012, bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale a crescut semnificativ în fiecare an, de la 1,24% din PIB, în 2012, la 1,29% din PIB în 2013 și la 1,47% în acest an. Trendul ar urma să se mențină și pentru  viitor, astfel ca până în 2016 bugetul alocat Armatei să ajungă la 2% din PIB, în conformitate cu angajamentele luate de țara noastră în cadrul NATO.

Prin majorarea bugetului de stat Guvernul a reușit în cei doi ani de mandat să pună la dispoziția Armatei resursele materiale necesare pentru ca țara noastră să își îndeplinească angajamentele luate față de partenerii din NATO.Un pas important pentru sprijinirea Armatei astfel încât să își poată îndeplini cu succes misiunile l-a reprezentat suplimentarea, în primăvară, a bugetului Ministerului Apărării Naționale cu 700 milioane de lei pentru asigurarea întreținerii echipamentelor și completarea stocurilor necesare. Prin ordinul Cabinetului, noile comenzi realizate de Armată vor fi realizate de către companiile românești de armanent. Astfel, sumele alocate se vor întoarce în economia românească, relansând o industrie neglijată în ultimii ani de guvernele portocalii și salvând  mii de locuri de muncă.

De altminteri, tocmai pentru a sprijini industria națională de apărare, în prima parte a anului, Guvernul a decis ștergerea datoriilor companiilor din acest sector strategic pentru siguranța națională a României. Prin intermediul acestei măsuri au fost anulate obligațiunile fiscale în valoare de aproape un miliard pe care le au 15 companii din industria de apărare. Ștergerea datoriilor industriei de apărare a permis furnizarea tehnicii necesare îndeplinirii misiunilor care îi revin Armatei Române în cadrul NATO și pentru asigurarea securității naționale.

Pe lângă dotarea Armatei Române, printre cele mai importante măsuri luate de actualul cabinet condus de Victor Ponta s-a numarat si recalcularea pensiilor militarilor, care au fost scăzute de către fosta guvernare girată de Traian Băsescu. Pe de altă parte, la luna iunie, Guvernul a decis majorarea veniturilor cadrelor active ale Ministerului Apărării Naționale care până în vară nu erau recompensați material pentru orele suplimentare pe care le lucrau.

Ca urmare a sprijinului acordat Ministerului Apărării Naționale în ultimii doi ani de către executivele conduse de Victor Ponta, țara noastră a reușit nu numai să își îndeplinească angajamentele luate față de partenerii externi ci să și obțină creșterea nivelul de încredere al românilor în Armată. Astfel, în urma unui sondaj recent realizat de INSCOP Research, nivelul de încredere al românilor în Armata Română a atins un prag record de 70%, devenind astfel instituția cu cea mai mare credibilitate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ