Cum afectează fluxurile speculative leul românesc

| 08 iun, 2013

În ultima săptămână leul a suferit o depreciere masivă, la fel ca și celelalte monede din zonă: zlotul polonez, coroana cehească și forintul maghiar. Această depreciere a monedelor europene este cauzată de mișcările de pe piața financiară din Statele Unite.

Principala cauză ține de politica Federal Reserve, care în ultimii 5 ani a desfășurat un program extins de achiziție a datoriei de stat, injectând astfel o cantitate mare de dolari în sistem, reducând totodată randamentele biletelor de trezorerie americane. Din acest motiv investitorii s-au orientat către burse și finanțarea economiilor emergente, deoarece aceste active prezentau randamente mai ridicate. În această categorie se înscrie și România, care a beneficiat de listarea titlurilor de stat în lei de către banca JP Morgan în indicele piețelor emergente, ceea ce a dus la stabilizarea monedei naționale începând cu luna decembrie, însă aceeași listare face ca leul să fie mai vulnerabil în fața mișcărilor de capital, fiind „la vedere”.

Recent Fed a dat semnale că ar putea înceta politica descrisă anterior, deoarece economia americană are o performanță mai bună decât cea a altor state dezvoltate. Important pentru această mișcare este un raportul privind piața muncii din Statele Unite, care ar urma să fie făcut public astăzi. Dacă raportul va fi unul pozitiv, atunci Federal Reserve ar putea aplica politici monetare care vor duce la întărirea dolarului și la creșterea randamentelor obligațiunilor americane. De regulă, când dolarul se întărește în fața euro, monedele din zona Europei Centrale și de Est se depreciază.

Acest lucru înseamnă că investitorii devin iarăși interesați de dolar, ceea ce atrage în special fondurile speculative, adică aceleași fonduri care au cumpărat titluri românești și au dus la aprecierea leului de până acum. Moneda națională este vulnerabilă în fața ieșirilor de capital, respectiv ieșirea fondurilor speculative din portofoliile de investiții, iar acest lucru duce la deprecierea sa.

Astfel de urcușuri și coborâși sunt normale pe piața financiară, însă trebuie luat aminte că această fluctuație cu care ne confruntăm acum are legătură cu agitația produsă de un discurs al președintelui Fed, ținut în urmă cu mai mult de două săptămâni, în care a dat de înțeles piețelor că va urma o normalizare cât mai rapidă a ratelor dobânzilor, important fiind însă raportul privind piața forței de muncă din SUA. Acest raport ar mai putea corecta din deprecierea leului.

În momentul de față BNR este în expectativă, economiștii așteptându-se la o intervenție pe piață pentru a regla cursul, deoarece acesta a ajuns deja la nivelul din decembrie 2012. În condițiile actuale un rol foarte important l-a jucat stabilitatea economică pe care țara noastră a câștigat-o după alegerile din decembrie anul trecut, ceea ce face ca leul să se mențină într-o zonă sigură, de control. De asemenea, faptul că această depreciere are cauze externe și afectează mai multe state din Europa Centrală și de Est, face ca România să rămână un stat atractiv pentru investitorii străini, deoarece continuă să își păstreze echilibrele macroeconomice în ciuda acestor fluctuații.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ