Cum arată economia României în interiorul UE

| 13 feb, 17:14

INS anunță că economia României a crescut cu 2,9% în 2014 (serie brută) și cu 2,5% (ajustat sezonier). Este al treilea an încheiat cu creștere economică pentru România, palmares de invidiat pentru partenerii noștri europeni.

Pe date ajustate sezonier România are a cincea cea mai ridicată creștere economică din UE, după Ungaria (3,4) Polonia (3,1) Marea Britanie (2,7) și Estonia (2,6). Media Zonei Euro este cu mult în urma României. Multe din statele membre încă se confruntă cu efectele măsurilor de austeritate, devenind asfel state în care economia se chiunie să ajungă la un nivel de redresare. În consecință România are o rată de creștere de trei ori mai mare decât media statelor din Zona Euro și de două ori mai mare decât media UE (de 1,4%).

Rezultatele măsurilor economice luate de Guvern în ultimii ani se văd atât în statistica INS cât și în nivelul de trai al românilor. În luna decembrie 2014, castigul salarial mediu a crescut cu cu 7,0% ajungând la nominal brut a fost de 2582 lei.

Rata somajului este și ea la minimul ultimilor 5 ani -  6,4% în timp ce în UE, media șomajului este în jur de 10%. În ultimul an, în România s-au semnt peste 154.000 de contracte de muncă. Indicatorul este foarte important pentru cel puțin două motive: 1. A scăzut rata de angajare la negru și 2. Au crescut investițiile în economia românească.

România a parcurs un drum dificil după perioada de austeritate în care locurile de muncă au fost compromise și investițiile publice irosite. După perioada 2010-2012 recosntrucția economiei a rămas stabilă și drumul creșterii economice pare să fie garantat și pentru umătorii ani. Previziunile economice ne plasează în continuare cu un ritm accelerat de creștere până cel puțin în 2018.

Încrederea internațională în eficiența economică a României se vede pe mai multe meridiane. ”România este tigrul Europei Centrale și de Est. Obiectivul nostru este să ajungem la investitorii internaționali care doresc să-și crească prezența pe piața noastră și să discutăm cum România poate deveni un membru cu drepturi depline al familiei piețelor emergente” Ludwik Sobolewski.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 feb, 13:15
Suzana Gadea
arata economia precum familia Ponta
Ponta, unul dintre cei mai fermecători şi inteligenţi oameni politici pe care i-a avut şi îi are România. Speranţa guvernării acestei ţări pe termen lung. Binemerită cu prisosinţă tot ce este mai jos.

Daciana Sârbu-Ponta (soţie) - europarlamentar (PSD);
Ilie Sârbu (socru) - senator (PSD);
Rodica Cazanciuc (verişoară) - directoare la Tarom;
Robert Cazanciuc (soţul verişoarei) – ministru al Justiţiei (PSD);
Gabriel Oprea (naşul de la prima cununie şi naşul de botez al primului copil) - vicepremier (UNPR);
George Maior (naşul de la cea de-a doua cununie şi naşul de botez al celui de-al doilea copil) - fost director SRI, actual director al Academiei Militare;
Cornelia Naum (mama) - acţionara unor firme abonate la contractele cu statul;
Alexandra Ponta-Herţanu (sora) - acţionara a unor firme abonate la contractele cu statul;
Iulian Herţanu (cumnat) - acţionar şi administrator al unor firme care au obţinut contracte de zeci de milioane de euro pe bani publici, multe fără licitaţie;
Ioana Pop (fină) - vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării;
Claudiu Preoteasa (fin) - vice la Fondul de Mediu.
sursa:comisarul.ro

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ