Cum au ajuns locuitorii Giurgiului să plătească un preţ enorm pe gigacalorie

| 06 mar, 2014

Serviciul public de termoficare din Giurgiu este căpuşat de firmele aleşilor locali, Vasile Mustăţea şi Nicolae Barbu. După doi ani de mandat în fruntea judeţului şi municipiului, tandemul Barbu- Mustăţea a reuşit să lichideze complet proprietăţile Uzinei Termoelectrice Giurgiu- dezvăluie o anchetă publicată de Rnews.ro.

Primarul Nicolae Barbu aproape că a făcut o criză de nervi în toamna anului trecut, atunci când conducerea Global Energy Production SA, firma care a preluat serviciul de termoficare de la CET Giurgiu, a anunţat că o gigacalorie va costa 460 de lei. “Am avut o primă rundă de discuţii cu directorul Cepraga de la firma Global Energy. Au venit cu un preţ exagerat. Chiar le-am şi spus că dacă ei consideră că voi intra cu această propunere de preţ în Consiliul Local se înşeală amarnic. Dacă nu ne înţelegem la preţ o să vedem ce facem, dar să nu ne luăm de proşti. Eu nu permit ca cineva să-şi bată joc de locuitorii acestui oraş. Eu înţeleg că aproape 20% sunt costuri mai mari, aceasta este clar. Gazul s-a scumpit anul trecut în decembrie, s-a scumpit în martie, acum în luna octombrie preţul lui o să crească iar”, s-a bătut atunci cu cărămida în piept edilul. Până la urmă, consumatorii Giurgiului au achitat în iarna lui 2013- 2014 un preţ mai mic, dar nu pentru că Global Energy Production a lăsat din preţ, ci pur şi simplu pentru că autoritatea locală a majorat subvenţia la căldură. Astfel tariful plătit de consumatori a fost de 299 lei pentru gigacalorie. De ce Nicolae Barbu a minţit un întreg oraş? Vă arătam imediat.

„Românul” Barbu „are talent”... la căpuşat serviciul public

În timp ce se făcea că apără interesele locuitorilor care le- au ales, primarul Giurgiuluii a aranjat ca una dintre firmele sale să prospere pe spinarea giurgiuvenilor. În autorizaţia integrată de mediu numărul 2 din 2 octombrie 2013 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu pentru furnizarea de abur de către Global Energy Production SA se specifică la secţiunea tehnică faptul că una din firmele primarului are contract gras cu noul administrator al CET- ului. „Contract de sprestări servicii (colectarea apelor uzate tratate provenite de la utilizator, deversarea prin conducta de siguranţă evacuare ape uzate în Dunăre), încheiat (de către Global Energy Production n.r. ) cu SC Delta Gas SRL”. Potrivit declaraţiei de avere a primarului Barbu, 30% din acţiunile Delta Gas aparţin soţiei sale, Maria Cătălina Barbu, cea care joacă roul de paravan în acţionariatul celor 13 firme ale sale. Şi cum, dacă Cet- ul nu merge, nici Delta Gas nu încaseasă banii pe facturile emise, este clar ca lumina zilei că primarul nu ar fi acceptat niciodată ca Cet- ul să nu funcţioneze..

Curtea de Conturi: subvenţia a fost acordată ilegal

Cel mai recent raport al Curţii de Conturi Giurgiu privind cheltuirea banului public arată negru pe alb că primăria din localitate nu a respectat legea la acordarea de subvenţii către CET. „... nejustificarea în totalitate, în termenul legal, a avansului în suma de 1.400 mii lei, acordat în luna noiembrie 2012, drept subvenţie, furnizorului de energie termică SC Uzina Termoelectrica SA Giurgiu, în vederea aprovizionării cu combustibil lichid pentru furnizarea energiei termice populaţiei Municipiului Giurgiu în iarna 2012- 2013. Valoarea estimată a abaterii constatate la UATM Giurgiu este în sumă de 1.119 mii lei”, se arată în raportul instituţiei. Dar ce mai contează, odată ce uzina termoelectrică duduie iar firma de casă a primarului îşi primeşte partea.

Terenul de 7.500 metri patraţi al UTG, concesionat pe 70 de eurocenţi!

Deşi aparent între primarul Barbu, fost PP DD- ist reşapat în pesedist şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, liberalul Vasile Mustăţea, nu ar trebui să existe nici o legătură în afara de obiectivele recent- răposatei Uniuni Social Liberale, numele celor doi sunt strâns legate de concesionarea, cel puţin ciudată a întregului teren aflat în patrimoniul CET. Fosta conducere a Consiliului Judeţean Giurgiu, în funte cu ex- preşedintele Dumitru Beianu (coechipierul actualului preşedintre CJC Vasile Mustăţea la ultimele alegeri locale) a aranjat, în ultimele luni de mandat din 2012 un transfer de teren care i-a îmbogăţit peste noapte pe patronii Global Energy Production SA. Hotărârea CJ cu numărul 29 din 24 februarie 2012 prevede ca firma care cumpărat CET Giurgiu să concesioneze pe 49 de ani 7.500 metri patraţi aflaţi în incinta CET, pentru o redevenţă de numai 5.600 eruo pe an, respectiv 0,7 euro pe metru patrat. Oficial, terenul a fost cedat pentru construcţia unor sisteme eficiente de cogenerare. În practică însă nu s- a întâmplat nimic, cu excepţia episodului din iarna anul trecut, atunci când un întreg oraş a fost la un pas să rămână fără căldură. În prezent, preţul unui metru patrat în zona CET poate ajunge până la 75 de euro, respectiv de o sută de ori mai mare comparativ preţul la care a fost concesionat terenul. Terenul are o valoare de piaţă de piaţă de peste jumătate de milion de euro, însă „tunul” tras pe spinarea CET Giurgiu a rămas fără ecouri. În acest caz nu s-a întâmplan nimic, pentru că noul preşedinte al CJ Vasile Mustăţea a închis ochii la afacerea colegului său de partid, doar au participat împreună în campania electorala din 2012, Mustăţea- candidat la şefia CJC iar fostul şef al judeţului, Dumitru Beianu, candidat la primăria Giurgiu. Că nu a ieşit la vot cum au vrut cei doi, nici nu mai contează acum. Mustăţea a îngropat sub preş mizeria lăsată în urmă de Beianu, iar actualul primar al Giurgiului îşi vede nestingherit de căpuşarea serviciului public.

Citeşte continuarea anchetei AICI.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ