Cum au ajuns pensionarii militari de la agonie la extaz

| 17 iul, 2013

Istoricul recalculării pensiilor militare este complicat. Primul guvern care şi-a asumat măsura tăierii pensiilor militarilor a fost Cabinetul Boc. Ministrul Muncii de la acel moment, Mihai Şeitan, susţinut de Emil Boc, a invocat principiul contributivităţii în calculul pensiilor cadrelor militare în rezervă. Abordarea era, însă, din start eronată.

Traian Băsescu a promulgat legea privind reîntregirea pensiilor militarilor. Sumele pe care le primesc lunar militarii pensionaţi vor ajunge astfel la nivelul anului 2012. Actul normativ aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte va avea efect asupra pensiilor a 18.000 de militari, începând cu luna octombrie a acestui an. Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Istoricul recalculării pensiilor militare este însă complicat. Primul guvern care şi-a asumat măsura tăierii pensiilor militarilor a fost Cabinetul Boc. Ministrul Muncii de la acel moment, Mihai Şeitan, susţinut de Emil Boc, a invocat principiul contributivităţii în calculul pensiilor cadrelor militare în rezervă. Abordarea era însă din start eronată, în condiţiile în care militarii nu beneficiază de cărţi de muncă, având un statut special. Singurul ministru din Guvernul Boc care la acea vreme s-a opus unei astfel de formule de recalculare a fost Gabriel Oprea, titularul portofoliului Apărării.

În cele din urmă, în 2010 s-a mizat pe o formulă de recalculare care a dus la creşterea, cu 34% în medie, a peste 90% din pensiile militarilor MApN. Au existat totuşi şi cazuri când pensiile au scăzut. Din cauza faptului că nu au mai fost găsite documentele care să permită recalcularea exactă a pensiilor, au fost folosite  alte criterii (salariul mediu brut pe economie sau cuantumul soldelor de grad şi al soldelor de funcţie minime, corespunzatoare gradului militar obţinut) care nu au avantajat pe toată lumea.

Tema a fost întreţinută public şi de către Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării în Cabinetul Ponta I, care la începutul anului acuza grave neregului în recalcularea pensiilor, subliniind că procesul de recalculare din timpul mandatului lui Gabriel Oprea a fost accelerat şi au apărut o serie de erori grave.

Ulterior, parlamentarii USL au iniţiat în Legislativ un nou proiect de lege reparatoriu prin care pensiile scăzute urmau să fie ajustate, revenindu-se la nivelul din anul 2010. Astfel, au fost identificate în bugetele ministerelor Apărării şi de Interne, respectiv în bugetul SRI, resursele necesare pentru ca pensiile care au scăzut să poată fi plătite la nivelul din 2010 începand cu 1 octombrie 2013.

Cert este că prin adoptarea proiectului privind pensiile militare se îndeplineşte o promisiune asumată de USL încă de la preluarea guvernării referitoare la soluţionarea acestei probleme astfel încât inechităţile apărute între pensionarii militari să fie definitiv depăşite.

Promulgarea legii de către Traian Băsescu îl plasează pe şeful statului într-o ipostază dubioasă – dacă în 2010 era principalul promotor al austerităţii şi al tăierilor de pensii şi salarii în sectorul public, în 2013 girează o lege a USL care are rolul de a repara nedreptăţile comise de PDL sub oblăduirea sa.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iul, 2013
GICA
... NU TOTI pensionarii !
- - Sumele pe care le primesc lunar militarii pensionaţi vor ajunge astfel la nivelul anului 2012 -- D-NA ZIARISTA ..SANDA, de ce nu ai corectat inceputul de articol.. ; este vorba de ''nivelul anului 2010'' ; - ce sa mai inteleaga cititorul civil ? iar sumele le vor primii numai ~11% din pensionarii militari afectati de taierile ordonate de COMANDANTUL SUPREM, ... t. Basescu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ